Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani se žale

Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Vukovaru se posljednih dana sve češće mogu vidjeti uginule ptice, a stručnjak s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti objasnio je zašto.

U Vukovaru se posljednjih dana sve češće mogu vidjeti uginule ptice.

"U šetnji sa psom u parku kod Radničkog doma vidjeli smo najmanje desetak uginulih ptica na travnjaku. Može ih se vidjeti na svakih desetak metara. Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…", kažu Vukovarci.

Žale se da se po pitanju uginulih ptica ništa ne poduzima te da su o svemu izvijestili Centar 112, piše Večernji list.

"Sezona je trovanja glodavaca i ove slike uginulih ptica, među kojima je puno raznih grabežljivaca, mogu se vidjeti u tri istočnoslavonske županije. Posljednjih dana i tjedana potrovano je ptica grabljivica da je to strašno te mislim da se do sada nešto tako nikada nije dogodilo. Glavni krivac je zapravo čovjek i njegovo nestručno trovanje glodavaca", objasnio je za Osječku televiziju Ivica Bošković, profesor na Zavodu za animalnu proizvodnju i biotehnologiju na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Glavnim krivcima smatra vlasnike OPG-a koji nestručno truju glodavce, manjkavost tehnologa tvrtki te prodavače često nedozvoljenih otrova. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Porečki 19-godišnjak Zanimljiv ulov policije: Kod mladića pronašli stotine krivotvorenih eura, a onda su mu pretražili kuću...

Pročitajte i ovo Ilustracija Britanski Project X Zabava izmakla kontroli: U kuću ih je pokušalo ući više od 100, intervenirala i policija

Objasnio je i kako se glodavce pravilno truje.

"Otrov stavlja u mišje rupe koje se potom zatrpavaju zemljom. Na taj način glodavac koji ugine ostaje pod zemljom. Za razliku od toga mnogi glodavce truju na način da otrov bacaju po zemlji tako da do njega mogu doći razne ptice kao i druge životinje. Trebalo bi početi stručno raditi na terenu i koristiti otrove koji su dozvoljeni", dodao je te rekao da se glodavci mogu suzbiti i biološkim načinima, primjerice korištenjem ptica grabljivica kao što su sove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene