Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nenad Stazić i Željko Reiner i danas su nastavili s međusobnim prepirkama u hrvatskom parlamentu.


SDP-ov zastupnik Nenad Stazić zaradio je u srijedu, za saborske rasprave o potvrdi sporazuma o zaštiti od poplava, opomenu zbog polemiziranja s predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom.

Vezani članci Ante Sanader Sanader se ne želi ispričati Hajdukoviću zbog sramotnog ispada: "Tko je koga istukao, ja ne znam" Gordan Jandroković Drama u Saboru, mostovci odbili izaći: "Evo, dragi građani, nikoga iz HDZ-a nema"

Sve je krenulo kad je Mostova Ružica Vukovac relativizirala tvrdnju bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine (SDP) da zakon o potvrđivanju sporazuma vrijednog 80 milijuna eura predstavlja završetak složenog procesa, koji je kvalitetno odradila Vlada Zorana Milanovića.

"Koliko je to bio kvalitetan posao govore i posljedice katastrofe koju je proživjela Slavonija, odnosno Posavina", ocijenila je Vukovac, upitavši Jakovinu tko je odgovoran za ugibanje životinja tri dana od početka katastrofalne poplave u Slavoniji.

“Tri dana su životinje stajale u vodi do vrata s njuškicom iznad glave i čekale smrt", podsjetila je zastupnica i ministra upitala zna li da mnogi stočari s poplavljenog područja još uvijek nisu dobili odštete za uginula stada.

Zbog odredbi saborskog Poslovnika Jakovina nije mogao odgovoriti Mostovoj zastupnici, pa je SDP od Reinera zatražio stanku.

Reiner je to odbio, držeći to zloporabom Poslovnika. 'Neću dati stanku, jer kad bi se stanka tražila svaki put kad se nekom nešto ne sviđa, to bi Sabor doslovce pretvorilo u sprdačinu, a ja to neću dozvoliti', uzvratio je predsjednik Sabora.

Stazić je takvo postupanje nazvao gušenjem slobode govora u Saboru i zabranom SDP-u da iznosi stavove. "Vi nas nećete ušutkati, a kršite Poslovnik jer znate da morate dati stanku kad je zatraži klub", poručio je Reineru, koji mu je odgovorio da se može žaliti Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav, ali ne možete polemizirati s predsjedavajućim, zbog čega mu je izrekao opomenu.

Ukupna vrijednost projekta zaštite od poplava je 80 milijuna eura, pola iznosa bi se osiguralo zajmom Razvojene banke Vijeća europe, a druga polovica sredstvima Hrvatskih voda. Projekt bi se provodio do konca 2018., a uključio bi niz građevinskih i hidromelioracijskih zahvata kojima bi se na raznim riječnim slivovima diljem Hrvatske smanjila opasnost od poplava. (Hina)