Obavijesti Video Pretražite Navigacija
javno savjetovanje

Objavljen prijedlog kalendara za sljedeću školsku godinu: Nastavnici su nezadovoljni, evo što predlažu

Ilustracija djece u školskim klupama
Ilustracija djece u školskim klupama Foto: Getty Images
U javno savjetovanje upućen je raspored za školsku godinu 2024./2025.. Nastava će, prema prijedlogu, početi 2. rujna, a završit će 18. lipnja zbog čega mnogi profesori negoduju.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je odluku o početku i završetku nastavne godine, broju dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025.

Ministarstvo je tako propisalo da nastavna godina počinje 2. rujna 2024., a završava 18. lipnja 2025. godine. Učenici koji polažu državnu maturu svoje srednjoškolsko obrazovanje završit će 23. svibnja 2025. godine.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Nakon Milanovića Raspada se SDP-ova koalicija, otpale već tri stranke: ''Izgurali su nas''

Nastava je podijeljena u dva polugodišta, prvo traje od početka nastavne godine do 20. prosinca 2024. Drugo polugodište počinje 7. siječnja sljedeće godine i traje sve do 18. lipnja. Nastava se organizira i izvodi najmanje u 175 nastavnih dana, a za učenike završnih razreda srednje škole najmanje u 160 nastavnih dana.

Učenici će imati četiri odmora tijekom školske godine. Jesenski praznici počet će 31. listopada, a učenici će natrag u školske klupe 4. studenog. Prvi dio zimskih praznika počinje 23. prosinca i trajat će do 7. siječnja 2025. Drug dio zimskog odmora počinje 24. veljače i završava 3. ožujka 2025. godine.

Pročitajte i ovo Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Proljetni odmor za učenike počinje 17. travnja 2025 . godine i završava 25. travnja 2025 . godine, s tim da nastava počinje 28. travnja 2025. godine.

Nastavnici negoduju

Odluka ministarstva tek je nekoliko dana aktualna, a već je izazvala žestoku reakciju nastavnika . Njihove kritike većinom su usmjerene datum završetka nastave. Većina ih smatra kako bi škola umjesto 18. lipnja trebala završiti pet dana ranije, odnosno, 13. lipnja.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ponovno u elementu Milanović: "Ovi gangsteri su mi stavili pištolj na sljepoočnicu, ovo je ucjena! A ja sam Plenkovićeva zla kob"

"Svake godine školski kalendar se produžuje kao i broj nastavnih sati i dana. Već nekoliko godina za redom učenici u 6. mjesecu sjede u učionicama ne radeći ništa od gradiva; gradivo koje se trebalo odraditi bude prebačeno. U slučaju da se gradivo odradi učenici i dalje moraju tratiti vrijeme u školi. Školski kalendar i program bi se trebali uskladiti, a ne produljivati kako bi se nadoknadilo izgubljeno", napisao je jedan nastavnik.

Iako mnogi smatraju da je praznika previše, ima i onih koji misle suprotno. Tako jedan od nastavnika predlaže da Svjetski dan učitelja 5. listopada bude nenastavni dan u svim školama. 

"Mišljenja sam kako u kalendaru za iduću školsku godinu, kao i sve školske godine ubuduće, treba upisati članak ili stavak u već nekom postojećem članku, kako je 5. listopada, Svjetski dan učitelja, nenastavni dan u svim školama u RH. Kako iduće godine 5. listopada spada u subotu smatram kako nenastavni dan treba biti 4. listopada."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene