Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzbudljivo razdoblje

Novosti na prijavama za državnu maturu: Jedna promjena je ključna

Aktualno Galerija Državna matura; ilustracija - 2 Državna matura; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Državna matura; ilustracija - 3 Državna matura; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Državna matura; ilustracija - 4 Državna matura; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Državna matura; ilustracija - 1 Galerija 1/4 >>
Prijave ispita državne mature za prvi rok u školskoj godini 2023./2024. počele su u petak u podne i trajat će do 15. veljače 2024., a novina je da će pristupnici od ove godine na jednom ispitnom roku moći umjesto dosadašnjih šest prijaviti najviše pet izbornih ispita.

Državne mature koje će se u prvom roku pisati od 4. do 27. lipnja 2024., pristupnici prijavljuju preko mrežne stranice www.postani-student.hr. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja istaknuli su da ove godine nema bitnih promjena u provedbi državne mature u odnosu na prošlu godinu.

Jedina promjena odnosi se na broj izbornih ispita koje pristupnik može prijaviti na jednom ispitnom roku: dosad je u sklopu ispita izbornog dijela bilo moguće prijaviti najviše šest izbornih predmeta u jednom ispitnom roku, a od ove godine u jednome roku može se prijaviti najviše pet izbornih predmeta. 

4. A iz Prve zagrebačke gimnazije prepričao nam je svoje planove za odlučujući ispit srednjoškolskog obrazovanja.

"Čula sam da su krenule prijave za maturu i prijavit ću se vjerojatno sljedeći tjedan", kaže učenica Dalija Kahlina. 

"U školi nam je organiziran sastanak sa informacijama, kako se prijaviti", rekla je učenica Ida Butković. 

Novost ove godine jest da se umjesto prošlogodišnjih šest, može prijaviti pet izbornih predmeta.

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja pojašnjava:"Pokazalo se nepraktičnim, smanjenjem pristupnici neće biti zakinuti, a školama će biti pojednostavljena provedba. I promjena je u tom pogledu da će imati osam djela na eseju."

"Od dodatnih uzet ću politiku i gospodarstvo. Ciljam Politologiju, jer bi htjela raditi novinarski posao", kaže učenica Dalija. 

Kako bi se bolje pripremili, učenicima će biti omogućeni i probni ispiti. Odnosno svojevrsna simulacija mature, a bit će dostupni od 15. veljače na mrežnim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Pročitajte i ovo Mario Banožić bivši ministar viđen u kafiću Banožić prvi put u javnosti nakon nesreće: Ima gips na nozi

"15. ožujka ćemo objaviti rezultate na temelju čega će maturanti moći provjeriti i u sljedeća tri mjeseca bilo oni sami ili sa nastavnicima moći će napraviti korekcije svugdje tamo gdje zamjete da nisu baš najbolji", kaže Filipović.

Uz provjere znanja, naši učenici pripremaju se i emocionalno. Važno je smanjiti tremu budući da rezultati mature mogu uvelike utjecati na njihove mlade živote.

"Ničeg se ne bojimo, sve će biti u redu, samo jako i sve će biti dobro!", poručuje učenica Ida Butković.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene