Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Aktualno Galerija Presica Možemo! - 12 Presica Možemo! - 12 Foto: CROPIX Radimir Čačić Radimir Čačić Foto: Patrik Macek/Cropix Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jumbo plakat na kojem je Zoran Milanović Jumbo plakat na kojem je Zoran Milanović Foto: Facebook/HDZ +6 Presica Možemo! - 2 Galerija 1/11 >>
Novi dan, nova prilika za nastavak zavrzlame, najblaže rečeno, nastale nakon najave predsjednika Republike Zorana Milanovića da će se kandidirati na parlamentarnim izborima koji će se održati 17. travnja.

 

  • parlamentarni izbori održat će se u srijedu 17. travnja

  • Zoran Milanović ne smije sudjelovati na parlamentarnim izborima dok je na dužnosti predsjednika RH, zaključio je Ustavni sud

  • Milanović je odluku Ustavnog suda nazvao ustavnim pučem

  • SDP-ova koalicija se raspada

Tijek događaja pratite iz minute u minutu: 

22:28 Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić, na svojoj je Facebook stranici objavio da neće ići na izbore s Mostom.

"Predsjednik Milanović smatra da može kršiti Ustav zbog onog što on smatra višim ciljem. Takvo ponašanje, koje temeljna demokratska dostignuća čini manje važnim od njegovog osobnog uvjerenja, predstavlja put u totalitarizam, tako često viđen kod ljevice u prošlosti.
Trajno nedefiniran Most, koji nedostatak jasnog političkog profila i strategije prema zajedništvu na kršćansko konzervativnom spektru nadoknađuje dramatičnim izričajem - najavio je koaliciju sa SDP-om. Ne želim biti dio takvog političkog djelovanja pa niti špekulacija."

22:25 Radimir Čaić potvrdio je za DNEVNIK.hr da ostaje u koaliciji s SDP-om.

22:02 Predsjednik Zoran Milanović se oglasio na Fejsu. Tema objave bili su EU fondovi. 

21:20HRT je objavio neslužbeno da Reformisti Radimira Čačića neće biti u koaliciji s SDP-om. 

18:15 Kandidatkinja stranke Možemo! za predsjednicu Vlade, Sandra Benčić rekla je u utorak u Splitu da će bude li izabrana, njena prva premijerska odluka biti smjenjivanje glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i izmjena kaznenog zakona tzv. Lex AP, a najavila je i osiguranje besplatnog pobačaj u svim bolnicama u Hrvatskoj.

17:50 Saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a, Siniša Hajdaš Dončić gostovao je na N1 gdje je komentirao nadolazeće izbore, kao i odluku Ustavnog suda oko predsjednika Zorana Milanovića.

"Odluka Ustavnog suda je nakaradna jer imali ste Vlatka Pavletića koji je bio v.d. predsjednika države i kandidat HDZ-a, imali ste i Franju Tuđmana koji je nosio HDZ-ove liste, a Ustav se od 1999. nije dramatično promijenilo. Uostalom, državni dužnosnici mogu sudjelovati u utrci za Europski parlament”, rekao je.

Na pitanje treba li Milanović dati ostavku kaže da ne jer ne bi trebao prepustiti vlast HDZ-u.

"Da se to dogodi Gordan Jandroković ne bi napravio ništa jer i on želi biti kandidat na listi. Vidite sada problem te odluke Ustavnog suda. Predsjednik je bio jedini branik porobljavanju tih institucija. On je to iskomunicirao i mi to ne želimo komunicirati dalje", istaknuo je.

"Nadam se da me Šeparović sada neće pogoditi snajperom, možda me isključi iz izborne utakmice, svašta je moguće kod tih HDZ-ovih ustavnih sudaca. Ja sada neću spominjati ime te osobe, nazvat ćemo ga Banderas ili Zoro osvetnik. Ako taj Banderas razmišlja u državi C koja ima sličan sustav kao Hrvatska o ostavci, a prije toga se formira parlament, i ako Banderas odluči dati ostavku, predsjednik države postaje novi predsjednik parlamenta”, dodao je.

16:30 Politička kampanja za parlamentarne izbore žestoko je startala. HDZ je u utorak podijelio na svojim društvenim mrežama montažu jumbo plakata koji su, objasnili su za DNEVNIK.hr, preuzeli s društvenih mreža.

Uz poruku "Želiš li loš film gledati drugi put" na plakatu je lice Zorana Milanovića, a na dnu piše "Stiže uskoro". Kako su nam rekli iz HDZ-a, plakat nisu oni postavili, ali su ga podijelili uz poruku: "Izbor je jednostavan: Ili sigurna, stabilna i snažna Hrvatska ili povratak na staro; na zaustavljanje rasta plaća, uništavanje radnih mjesta i ekonomsko i socijalno urušavanje zemlje kao u mandatu SDP-a i Zorana Milanovića".

16:00 Ustavni sud RH odlučio je imenovati Etičko povjerenstvo koje ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora te provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

15:45 Profesor Goran Čular smatra da se predsjednik Republike ne bi smio kandidirati ni na jednim izborima, pa tako ni na onim za Europski parlament, što mu Zakon dopušta. Upravo bi kampanju za te izbore Zoran Milanović mogao iskoristiti kako bi zaobišao upozorenje Ustavnog suda.

14:55 Predsjednik Zoran Milanović u utorak je posjetio Ludbreg gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada. Obratio se javnosti i na početku se osvrnuo na izlazak Radničke fronte, IDS-a i Fokusa iz lijeve koalicije. Nakon toga komentirao je i upozorenje Ustavnog suda


14:00 "Ne percipiram Zorana Milanovića. To što radi SDP je jedna tragedija", poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković u izjavi za medije i rekao da se neće sučeliti s Milanovićem na televiziji jer on nije jedan od kandidata na parlamentarnim izborima.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Pun raspored predsjednik HDZ-a Plenković o parlamentarnim izborima: "Ne percipiram Zorana Milanovića. To što radi SDP je tragedija"

13:35 Nije dovoljno samo svrgnuti HDZ s vlasti, već i ponuditi građanima programe i viziju bolje Hrvatske, poručila je zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić na predstavljanju programa te stranke za parlamentarne izbore. 

''Tiha voda brege dere''

13:15 Oglasio se predsjednik Sabora HDZ-ov Gordan Jandroković: ''Dok neki vole misliti da je politika igralište za njihove egotripovske izvedbe, podsjećam: Hrvatska se voli i gradi djelima, a ne praznim riječima i destruktivnim cirkusima.''

''U trenucima kada Milanović i njegovi istomišljenici iz SDP-a pokušavaju razmontirati pravni poredak, riskirajući legitimitet izbornog procesa, važno je podsjetiti da je politika rad za javno dobro'', poručio je, između ostalog, Jandroković uz objavu fotografije s natpisom - ''Tiha voda brege dere'' i uz hešteg #VrućeSrce&HladnaGlava.

 

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević proglasio sajamske dane Najavio reviziju parkinga Tomašević najavio novost vezanu za parking, a za Uskrs će proglasiti sajamske dane  

Još jedna stranka napustila SDP-ovu koaliciju

13:05 SDP-ov blok ostao je bez još jedne stranke. Nakon Radničke fronte i IDS-a i Fokus je napustio lijevo-liberalnu koaliciju. Izaći će samostalno na izbore, objavio je predsjednik stranke Davor Nađi.

''Trenutno je u Hrvatskoj takvo usijanje i psihoza kao za vrijeme hladnog rata. Imamo dvije strane koje jedna drugoj prijete, i na kraju će stvarno ostati samo spaljena zemlja. Istina je da smo u više navrata razgovarali sa SDP-om. Također, istina je da su se svi drugi dogovorili ili ispali iz tih dogovora sa SDP-om. Svi osim nas. Mi smo ostali zadnji upravo zbog toga što smo upozoravali SDP da nije dovoljno samo promijeniti HDZ s vlasti, već da trebamo znati što ćemo raditi dan poslije. Nažalost, nismo nikako mogli doći u poziciju da konstruktivno razgovaramo o programu'', kazao je, između ostalog, Nađi.

13:00 "Mislim da Ustavni sud prijeti praznom puškom, a prazne puške se boji i onaj koji prijeti i onaj kome se prijeti. Prijetnja da će se poništiti izbore je velika prijetnja. Ne vjerujem da ovaj saziv Ustavnog suda ima petlju, čak i kad bi se stekli uvjeti za to, da se takvo nešto napravi. Kako će se poništiti volja naroda jednom odlukom? Mislim da ništa od toga", kazao je za N1 odvjetnik Anto Nobilo.

12:40 Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je da će do subote, 23. ožujka izborne liste odnosno kandidature, zaprimati u svojoj zgradi u Visokoj 15, a od subote u zgradi Hrvatskog sabora

Posljednjeg dana na predaju listi i kandidatura, na Veliki petak, 29. ožujka, zaprimat će ih od 9 sati do ponoći.

Bukti rat na društvenim mrežama između HDZ-a i SDP-a

11:45 Na društvenim mrežama aktivan je i predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković pa je tako danas objavio dva videa. ''S čvrstim osloncem u Tuđmanovoj baštini i vrijednostima koje njegujemo, okrenuti smo budućnosti i spremni za sve izazove! Nastavljamo graditi snažnu, stabilnu i sigurnu Hrvatsku. Idemo zajedno obnoviti povjerenje birača i pobijediti za treći uzastopni mandat'', poručio je Plenković uz objavu videa s HDZ-ova sabora održanog u nedjelju u Zagrebu.

U drugom videu pohvalio se ''nastavkom obnove Zagreba'': ''Osigurali smo 2,5 milijarde eura za obnovu obrazovne, zdravstvene i prometne infrastrukture i kulturne baštine glavnoga grada. Danas obilazimo obnovljene zgrade Agronomskog fakulteta i Hrvatskog športskog muzeja, u koje je uloženo više od 20 milijuna eura.''

11:30 SDP I HDZ u međusobnom su obračunu i na društvenim mrežama.

SDP je na Facebooku objavio da ''i HDZ ima svog kandidata'' i poručio: ''Upoznajte Karaplenkovića'' uz montažu Tomislava Karamarka i Andreja Plenkovića.

HDZ je na X-u uz napomenu ''Svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna'' objavio sliku Zorana Milanovića kao lorda Voldemorta, negativca iz Harryja Pottera, koji se u serijalu zove "Onaj čije se ime ne smije izgovoriti".

 

11:00 Kako bi predstavnici pet udarnih stranaka riješili probleme u zdravstvu, doznajte u novom sučeljavanju kod Sabine Tandare Knezović.

10:40 Državno izborno povjerenstvo (DIP) uputilo je građane koji žele raditi u biračkim odborima na izborima 17. travnja da se obrate nadležnim izbornim povjerenstvima ili parlamentarnim političkim strankama, ovisno o tome žele li biti na čelu biračkog odbora ili njegovi članovi.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Nakon Milanovića Raspada se SDP-ova koalicija, otpale već tri stranke: ''Izgurali su nas''

Već druga stranka napustila SDP-ovu koaliciju

9:20 Predsjednik IDS-a Dalibor Paus rekao je da je velika koalicija predvođena SDP-om za njih "više-manje gotova priča" i da ih je ta stranka na neki način izgurala prihvaćanjem predsjednika Republike Zorana Milanovića za premijerskog kandidata. Važno je pobijediti, ali je to nužno napraviti na pošten i zakonit način, kazao je za HRT Paus.

8:40 Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk najavio je da će SDP predati svoje liste za saborske izbore u ponedjeljak, 25. ožujka. No, nije htio otkriti hoće li on biti prvi na listi u 1. izbornoj jedinici u kojoj se prvotno namjeravao kandidirati predsjednika Zoran Milanović.

7:30 U subotu, 6. travnja ističe rok do kojega birači, uoči saborskih izbora raspisanih 17. travnja, mogu pregledati, dopuniti i promijeniti podatke upisane u registar birača, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Pročitajte i ovo Darko Milinović ''Jogurt revolucija'' Milinović prozvao Plenkovića: ''Gledao si iz Bruxellesa kako ginemo... Ja nisam imao anemiju kojom bih izbjegao Tuđmanov poziv za boj''

7:20 Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je u ponedjeljak da će, sukladno svojim ovlastima, osigurati održavanje izbora za Hrvatski sabor u skladu s Ustavom, zakonima te svojim obvezatnim uputama, ujedno uvažavajući stajališta iz Upozorenja Ustavnog suda RH.

''Buduće konkretne odluke DIP-a u izbornom procesu ne mogu se unaprijed najaviti nego će ovisiti o postupanju izbornih sudionika u svakom pojedinom slučaju'', odgovorio je DIP na medijske upite kako će postupati u vezi moguće kandidature Zorana Milanovića, predsjednika Republike na izborima za Sabor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Buran dan Reakcije ne prestaju: "Imam poruku za AP-a"

Tko, kako i zašto krši Ustav?

7:15 Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec kazala je za Dnevnik Nove TV da bi se na mjestu aktualnog predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića odlučila na radikalan korak poništavanja izbora.

7:00 Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak kako su postupci predsjednika RH Zorana Milanovića i SDP-a pokušaj mini državnog udara i zlouporabe institucija te je istaknuo kako je Ustavni sud u svom zaključku bio jasan - da se kršio Ustav.

6:45 Odluku Ustavnog suda koji je zaključio da se ne može kandidirati na izborima, predsjednik Republike Zoran Milanović nazvao je ustavnim pučem.

''Ovo je političko nasilje'', rekao je Milanović nakon što je Ustavni sud objavio upozorenje u ponedjeljak. No, dodao je da će on na kraju biti mandatar i premijer, na legalan i pristojan način, ali da ''toj bandi neće reći kako''. Pozvao je i građane da se na izborima ujedine protiv HDZ-a i ''bande Andreja Turudića'', glasali oni za SDP-ovu listu, za Možemo!, za Domovinski pokret, za Most.

Pročitajte i ovo Izborno mjesto Javili su se O odluci Ustavnog suda oglasilo se i Državno izborno povjerenstvo

6:30 Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovat će na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada Ludbrega. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković svečano će otvoriti Zavod za personaliziranu medicinu KBC-a Zagreb.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene