Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ispitivanjem novih svjedoka među kojima je i bivši član uprave Hrvatskih šuma Božidar Longin nastavljeno je suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Planinska.


Na klupu za svjedoke prvi je sjeo Goran Milasinović, savjetnik Uprave Hypo leasinga za rizike. On je sudu rekao kako su znali da je cijena zgrade u Planinskoj napuhana, ali to nisu dovodili u pitnaje, jer je Ministarstvo regionalnog razvoja bilo spremno platiti taj novac.

>>Kirin kažnjen s 5 tisuća kuna zbog nedolaska na suđenje Sanaderu

Vezani članci Slika nije dostupna SUĐENJE SANADERU BLIŽI SE KRAJU Uskok za bivšeg premijera traži bezuvjetan zatvor Slika nije dostupna 'Uskok je Fioliću prijetio zatvaranjem supruge i sina'

Kasnijom revizijom utvrđeno je da je cijena zgrade oko 3 milijuna eura, a ne 8 kao što je dogovoreno. To ih je, kaže Milasinović, zabrinulo, ali ne i kao činjenica da Ministarstvo regionalnog razvoja više nije izvršavalo obveze, kad ga je preuzeo Pankretić. On je to odbio kad su ga zvali.

Iz Hypo leasinga su zvali i Čobankovića koji je otišao u Ministarstvo poljoprivrede, ponudili mu otpis zateznih kamata i smanjenje redovne kamate, ako njegovo novo Ministarstvo preuzme otplatu, pojasnio je svjedok.

Fiolić priznao predaju provizije Sanaderu

Posljednje ročište održano je u srpnju kada je Sanaderova obrana tražila odgodu zbog zauzetosti oko pisanja žalbe na prvu presudu u aferi Hypo i Ina-Mol kojom je Sanader nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

U "slučaju Planinska" Sanaderov suoptuženik Stjepan Fiolić priznao je da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj bivšem premijeru predao više od 17 milijuna kuna provizije.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka "Inženjerski biro" 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvu regionalnog razvoja, čiji je tadašnji čelnik Petar Čobanković, nakon nagodbe s USKOK-om, osuđen na rad za opće dobro (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook