Na redovnoj presici sindikata, zakazanoj za podne, objavljeno je da će u srijedu štrajkati osnovne i srednje škole u Gradu Zagrebu.

Galerija


Sindikalci su na redovnoj presici potvrdili da će se u srijedu štrajkati samo u Gradu Zagrebu te najavili da će sutrašnja presica održati u 9:20 na Markovu trgu. U to vrijeme članovi Vlade prelaze u zgradu Sabora pa bi presica mogla biti zanimljivija nego danas, kazao je Branimir Mihalinec. Kasnije je dometnuo kako će "sigurno biti drugačija nego danas, to neće procuriti".

Vezani članci Zvonimir Frka Petešić (Foto: Dnevnik.hr) Frka-Petešić nakon sastanka: "Nisu samo djeca taoci ove situacije, nego i druge javne službe" Vlada objavila ponudu sindikatima u štajku (Foto: Vlada/Facebook) Vlada na Facebooku objavila detalje ponude sindikatima i izazvala burne reakcije: ''E pa nećeš, razbojniče''

U štrajku će biti sve zagrebačke osnovne i srednje škole, potvrdio je Mihalinec. Ponovio je i da Vlada RH ima dovoljno novca i za njihove zahtjeve, i za zahtjeve drugih službi. "Očekujemo da će ministar Marić kazati kome će dati novac te zašto sada ne može ispuniti obećanja koja je dao."

Naveo je i kako se kurikularnom reformom povećava opseg posla svim sudionicima te reforme. Rekao je i da će se sigurno nastaviti cirkularni štrajk, "a u kojem obimu, vidjet ćemo u hodu". Ponovio je i poruku Vladi da su i dalje otvoreni za razgovor.

Štrajk u hrvatskim osnovnim i srednjim školama nastavljen se i u utorak. U štrajku su tri županije: Osječko-baranjska, Istarska i Šibensko-kninska, a po privremenim rezultatima štrajkalo je 87,3 posto članova sindikata.

"Ako se do petka ne udovolji našim zahtjevima, onda krećemo u novi ciklus štrajka" rekla je prof. Tanja Carić iz pulske Gimnazije, koja je i u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama. Pojasnila je da je osnovna strategija cirkularnog štrajka neizvjesnost, što pritisak na Vladu čini većim, piše Glas Istre.

Zagrebačke škole već su danas tijekom dana objavljivale da će u srijedu biti u štrajku.

Tako je XIII. gimnazija na svojoj stranici na Facebooku objavila: "Poštovani učenici i roditelji, sindikalne podružnice školskog sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u XIII. gimnaziji su u štrajku u srijedu 16. listopada 2019."

Štrajk u srijedu potrvrdili su i u zagrebačkoj OŠ Ivana Mažuranića na službenim stranicama. Službena potvrda stigla je i s presice sindikata u podne.