Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠKOLE U ŠTRAJKU

Sindikati objavili u kojim će se županijama sutra štrajkati, otkrili i kako je protekao štrajk u pet županija

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec objavio je u kojim će se županijama štrajkati u utorak, a za štrajk u srijedu informaciju će objaviti sutra u podne.

Škole koje će u utorak biti u štrajku su u sljedećim županijama: Osječko-baranjska, Istarska i Šibensko-kninska.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mihalinec za Dnevnik Nove TV Šef sindikata otkrio što planiraju na sutrašnjem skupu Prosvjed sindikata na Markovu trgu (Foto: Dnevnik.hr) Stigla i podrška iz Sabora Prosvjetari s Markova trga Vladi poslali poruku: ''Sramite se! 17 dana ste nas ignorirali, pravite se da ne znate naše zahtjeve''

U pet županija u kojima su prosvjetari štrajkali prošlog tjedna, štrajk je, kaže Mihalinec u potpunosti proveden kako je zamišljeno.

''Dogovorili smo u štrajkaškom odboru da popis koji kola okolo više nije točan, dogovorili smo novi'', rekao je.

U štrajku je u pet županija sudjelovalo 85,98 posto prosvjetara. Po županijama - u Zagrebačkoj 93,23 posto, Krapinsko-zagorskoj 84,15 posto, Koprivničko-križevačkoj 93,64 posto, Bjelovarsko-bilogorskoj 68 posto te Virovitičko podravskoj 81,676 posto.

''Dijalog s Vladom u ovom trenutku odvija se preko medija i zaključujemo da savjetnici premijera koji bi trebali razumjeti problem uopće ga ne razumiju'', rekao je Mihalinec.

Kao razlog za objavljivanje županija u kojima se održava štrajk od dana do dana naveo je opstrukciju druge strane, koja je time smanjena.

Mihalinec je tijekom prezentacije izložio povijest povećanja plaća u sustavu na kojoj se moglo vidjeti kako su se mijenjali koeficijenti na plaćama državnih službenika.

Prezentaciju koju su napravili i danas predstavili medijima sindikati su još u ožujku poslali u Vladu kako bi argumentirali izjednačavanje koeficijenata.

''Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak argumentaciju je prihvatila i prenosila dalje u Vladu. Nažalost, moramo konstatirati da nije uspjela'', rekao je Mihalinec.

Odgovora iz Vlade nije bilo od svibnja, napominje. ''Željeli smo da se to odradi izvan radara javnosti. Mogla je Vlada donijeti uredbu o povećanju koeficijenta'', rekao je Mihalinec te napomenuo da to Vlada inače tako radi.

''Ono što su Milanović i Jovanović uredili u sustavu obrazovanja, premijer Andrej Plenković to želi upisati u kamen, umjesto da ga kudi što se sada javlja'', reko je Mihalinec.

Komentirao je izjavu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića rekavši kako političari govore stvari iz političkih interesa.

Štrajk u ponedjeljak

Sindikat Proporod objavio je brojeve za današnji štrajk: ''U Krapinsko-zagorskoj županiji, Zagrebačkoj županiji, Koprivničko-križevačkoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Virovitičko-podravskoj županiji, štrajk je proveden u 63 osnovne i srednje škole u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod.  Prema podacima pristiglim iz škola u zagrebačkoj županiji štrajkalo je 86,15% zaposlenika, 80,00% u Krapinsko-zagorskoj županiji, 82,98% u Koprivničko-križevačkoj županiji, 83,06% u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i 96,97% u Virovitičko-podravskoj županiji. Od ukupno 1229 članova Preporoda, u 63 osnovne i srednje škole na području ovih 5 županija, u štrajku je sudjelovalo 1035 članova.''

Podsjetimo, ranije danas ministrica Divjak komentirala je štrajk: ''Mislim da je vrijeme da se izdignemo iznad različitih interesa i da jasno kažemo da je obrazovanje prioritet, učitelji su ključni za kvalitetno obrazovanje, sjesti za stol i vidjeti što možemo učiniti da oni budu primjereno plaćeni za svoj rad.''

Naglasila je da se ne smije dopustiti da djeca postanu taoci u ovoj situaciji: ''Trebamo prioritet dati djeci, pravu na obrazovanje i da sagledamo kako ćemo ispuniti zahtjev da plaće učitelja ne smiju biti manje.''

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene