Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELJAČA PREVRTAČA

Stiže velika promjena: Utorak donosi grmljavinske oluje i pad temperature, ponegdje će biti i snijega

Nakon proljetnog vremena, neuobičajenog za ovo doba godine, čeka nas novo zahlađenje i niske temperature.

Vremenska prognoza ovog puta nosi dobru i lošu vijesti. Dobra je vijest da je polovica zime iza nas i na pola smo puta do proljeća. Loša vijest možda i ne mora biti loša, a to je povratak zimskog vremena i brzo, intenzivno pogoršanje koje nas čeka već sutra.

Biometeorološke prilike bit će nepovoljne upravo zbog nagle promjene koja će zahtijevati dodatnu energiju i napor organizma kako bi se prilagodio novim uvjetima.

Kao što to često biva u inače prevrtljivoj veljači, pretoplu zračnu masu idućih dana pogurat će dosta hladan zrak sa sjevera. Preko kontinenta će prijeći ciklona, duž Jadrana još jedna, a cijeli taj sustav nosi i ogromnu količinu energije koja će se u utorak manifestirati kroz kišu, pljuskove, grmljavinu i jak vjetar.

Pročitajte i ovo Splitska riva u veljači 2012. godine Nakon proljetnih 19 stupnjeva Zanimljiv podsjetnik: Kako su se kretale temperature početkom veljače posljednjih 15 godina u Hrvatskoj?

Jutro će u utorak još biti relativno toplo. Promjenjivo s malo kiše bit će uglavnom na riječkom području, u gorju i mjestimice u unutrašnjosti. Bit će dosta vjetrovito od početka dana. Puhat će umjeren i jak jugozapdnjak, u gorju s olujnim udarima, dok će na Jadranu jačati južni vjetar i jugo.

Jutarnja temperatura bit će slična današnjoj, uglavnom između 7 i 12 stupnjeva Celzijevih, a poslijepodne nam stiže hladnije vrijeme.

Sredinom dana sa sjevera se očekuje jače naoblačenje s kišom, lokalno izraženijom, praćenom grmljavinom, a nije isključena ni mogućnost jačeg nevremena. Vjetar će se poslijepodne okrenuti na sjeverni, a temperatura će prvo porasti do 15 Celzijevih stupnjeva, no prema večeri će osjetno zahladnjeti.

Moglo bi biti i snijega

Slavoniju i Baranju u utorak očekuje oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, a lokalno su poslijepodne mogući i pljuskovi te grmljavina. I tamo će tijekom dana biti toplo – do 17 stupnjeva Celzijevih, a poslijepodne će, uz jak sjeverni vjetar, biti osjetno hladnije.

Kiša će u gorju prelaziti u snijeg, pa bi mogao nastati i tanji snježni pokrivač. Na Jadranu će, također, biti i kiše i pljuskova. Jugo i južni vjetar će okretati prvo na zapadni i sjeverozapadni vjetar, a potom će zapuhati i bura, navečer mjestimice s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura na moru će biti oko 15, a u gorju oko 12 stupnjeva Celzijeva, no prema večeri će biti osjetno hladnije.

Pljuskovi i grmljavina poslijepodne i prema večeri stižu i na jug. Uz zahlađenje, u unutrašnjosti Dalmacije može biti snijega. Još sutra mjerit će se 16 i 17 Celzijevih stupnjeva, a potom će i na Jadranu uz buru idućih dana biti hladnije.

Što nas čeka ostatak tjedna?

U srijedu će još biti promjenjivo, uz tek ponegdje slabe oborine na granici kiše i snijega, ali bit će izrazito vjetrovito uz jak i olujni sjeverni vjetar. Ovakav vjetar na kopnu nije čest, pa na to svakako valja skrenuti pažnju. Od četvrtka će biti sunčanije i stabilnije te uz manje vjetra. S druge strane, temperatura će se već od sredine tjedna prepoloviti, pa će biti primjerenija veljači.

I na Jadranu će još u srijedu biti promjenjivije vrijeme, uz jaku i olujnu buru i tramontanu. Potom i na moru više sunca, osobito prema kraju tjedna, a i vjetar će slabjeti. Temperatura neće biti ovako proljetna, kretat će se oko 10 stupnjeva, taman u prosjeku za doba godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene