Prvi slom na Wall Streetu u utorak se prelio i na Zagrebačku burzu. Korekcija je iznosila oko tri posto. U petak pak na burzi pad Crobexa ne povezuju s najnovijim kolapsom na Wall Streetu. Trebamo li strahovati od nove gospodarske krize, te kakav je utjecaj američkih burzi na Zagrebačku, u razgovoru nam je otkrila predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Galerija Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, i Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) +0 Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Drugi puta u tjedan dana vidimo slom američkog tržišta. Koji je razlog?

Vezani članci Ilustracija: AFP Najgori tjedan u povijesti za Wall Street: 4 razloga za krah američke burze Krah Wall Streeta utjecao na burze diljem svijeta (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Što pad vrijednosti dionica na Wall Streetu znači za Hrvatsku? ''Gospodarstvo se pregrijava"

Analitičari su najavljivali nekakvu očekivanu korekciju i nju je izazvala vijest koja je objavljena u petak o porastu plaća u Americi koje je izazvao strah od inflacije i posljedično su se povećali prinosi na obveznice. Kada se nekom obliku imovine povećaju prinosi logično je seljenje dijela imovine iz jedne klase imovine u drugu. U ovom slučaju iz dionica u obveznice i to je uzrokovalo najvećim dijelom tu rasprodaju.

Govorimo li dakle o korekciji i trebamo li strahovati od nove gospodarske krize?

Godine 2008. kada je burza imala taj veliki pad, on je bio uzrokovan slomom Lehman Brothersa i ustvari tom jednom krizom u financijskom sustavu, ako tako možemo reći. Sada takvog ekstremnog utjecaja nemamo. Fundamenti su još uvijek zdravi. Isto kao što je hrvatska ekonomija u jednom vrlo pozitivnom ekonomskom razdoblju, američka je u još i u boljoj poziciji. Prema tome za sada svi analitičari koje sam ja pratila ne najavljuju nekakve dramatične slomove.

Kakva je trenutno situacija na Zagrebačkoj burzi? Je li se osjetio taj pad američkog tržišta?

Mogu reći da se nije osjetio u petak. CROBEX je u laganom minusu od nekih minus 0,3 posto, ali ne možemo reći da je to nekakva značajna korekcija. U ova zadnja dva dana mi smo čak i nadoknadili onaj pad koji je bio u utorak. Ipak je hrvatska ekonomija i burza u manjoj mjeri povezana s američkom ili sa ovim velikim europskima iz čistog razloga što je naša ekonomija mala i naša povezanost prema američkom tržištu nije snažna. Ali sigurno da neki globalni negativni trend uvijek utječe onda na raspoloženje lokalnih investitora.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju