Američki burzovni indeksi opet su se strmoglavili, drugi put u samo tjedan dana.

Galerija +0 Ilustracija: AFP

Nakon što je indeks njujorške burze u ponedjeljak izgubio 1175 bodova, Dow Jones jučer je pao još 1033 boda.

Vezani članci Slika nije dostupna Potonule dionice na Wall Streetu, nafta na rekordnih 140 dolara Slika nije dostupna Dow Jones prvi puta pao ispod 12.000 od sredine ožujka

CNN je objavio analizu u kojoj navode četiri razloga za krah Wall Streeta.

1. Zabrinutost zbog inflacije

Vrijednost dionica zbog snažnog gospodarstva od predsjedničkih je izbora obilježio stabilan rast. Nezaposlenost je na povijesnom niskim razinama, a ponuda radnih mjesta nadmašuje potražnju.

Tvrtke su počele povećavati plaće radnicima, a samim time rastu i cijene proizvoda kako bi se pokrili troškovi zapošljavanja.

Iako je američka ekonomija proteklih devet godina neprekidno rasla, inflacija je ostala niska.

Centralna američka banka s druge se strane protiv inflacije bori povećavanjem kamatnih stopa, od čega se proteklo desetljeće suzdržavala zbog straha kako bi mogla zaustaviti oporavak nakon gospodarske krize, piše CNN.

2. Zabrinutost zbog rasta kamatnih stopa

Kada centralna banka poveća kamate, raste trošak kredita. Zajmovi kompanija postaju skuplji, a to im umanjuje profit. To ujedno znači i kako će Amerikanci skuplje plaćati hipoteke i zajmove.

3. Zabrinutost zbog tržišta obveznica

Vrijednost dionica rasla je i zbog toga što je to bila isplativa investicija. Prinosi na američke obveznice bili su toliko niski da su dividende dionica bile višestruko isplativije.

Ipak, dionice su rizičnije od obveznica, a ako njihova vrijednost nastavi rasti, investitori će odlučiti povući novac iz dionica i uložiti ih u sigurnije obveznice.

4. Prebrz rast burze

Dionice su od studenog 2016. bilježile rast, što nije zdravo za tržište. Analitičari smatraju da se korekcija cijena dionica od 5 ili čak 10 posto već trebala dogoditi.

„Hlađenje" burzi smanjilo bi cijenu dionica i učinilo ih atraktivinijim ulagačima.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju