Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tuga zbog oca i sestre

Nakon 30 godina pronašla kosti najmilijih: "Da nismo sami pokrenuli spor, tko zna..."

U slavonskom selu Tordinci, koje zbog stradanja često nazivaju Mali Vukovar, održan je 22. križni put u spomen na žrtve iz te župe nazvan "Putem masovnih grobišta". Hodočasnici su posjetili četiri masovne grobnice. U njima je pokopana 261 osoba za čiju smrt, do dan danas, nitko nije odgovarao.

"Nakon 30 godina je 11 obitelji napokon pronašlo svoje najmilije", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić. Među njima je i Dragica Urukalović. "Izgubila sam oca i sestru. Tragali smo za njima godinama. Prebacili smo optužnicu iz Vukovara u Beograd i sami smo išli tamo da bismo nešto doznali", prisjeća se Urukalović.

Sudski spor je trajao otprilike tri godine. "Uspjeli smo na kraju. Jedan je dobio 9, a drugi 15 godina. Ne mogu reći da smo zadovoljni, ali nam je najbitnije bilo da pronađemo kosti i da ih uspijemo sahraniti. Moja mama prva nije dočekala sahranu, a još je jako puno majki koje nisu uspjele ili ni ne znaju dan danas, a tko zna hoće li ikada i saznati", rekla je Urukalović gotovo kroz suze.

Priznala je da je bilo jako teško sastati se s optuženima. Na temelju optužnice dobila je spor i za nematerijalnu štetu.

Pročitajte i ovo Marija Šestan NESTALI U DOMOVINSKOM RATU Marija traga za svojim sinom već tri desetljeća: ''Svakog jutra se budite s nadom da ćete možda baš toga dana dobiti trag..."

Pročitajte i ovo Masovna grobnica u blizini Vukovara - 1 ŽRTVE RATA Masovna grobnica ispod odlagališta otpada: Kod Vukovara eshumirani ostaci najmanje 11 osoba

Zadnji sastanak vezan za pronalazak nestalih osoba u Hrvatskoj bio je prije gotovo dvije godine. Urukalović ističe da je itekako previše vremena prošlo.

"Treba na tome poraditi. Da mi nismo sami to pokrenuli, tko zna bismo li danas išta znali. Mislim da se ne poduzima dovoljno" smatra Urukalović koja dodaje da tada nisu znali ni kako će otići ni hoće li se uopće vratiti.

Što se nove vlasti u Srbiji tiče, koja ne garantira ubrzanje pronalaska nestalih osoba, Urukalović se nada da će nešto ipak krenuti nabolje.

Općina s najviše masovnih grobnica

 

Više o pronalasku nestalih osoba pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene