Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenstvo za uvjetni otpust je odlučilo - Fikret Abdić, osuđen za ratne zločine u BiH, na slobodu izlazi u ožujku 2012., nakon odslužene dvije trećine 15-godišnje zatvorske kazne. Dok dio stanovnika zapadne Bosne i Hercegovine ne može dočekati njegov povratak, drugi su ogorčeni ovom odlukom.


Nakon punih 11 godina Fikret Abdić naći će se s druge strane zatvorskih rešetki bez pratnje pravosudnih policajaca. Vijest da će u ožujku sljedeće godine biti pušten na slobodu čuo je rano jutros na radiju u pulskom zatvoru.

Vezani članci Fikret Abdić Županijski sud u Bihaću odredio tridesetodnevni pritvor Fikretu Abdiću Fikret Abdić Zbog sumnje na korupciju uhićen Fikret Abdić, istražitelji pretresli Agrokomerc

'Naravno mi ne možemo sakriti da smo sretni kad smo zaprimili vijest, ali ne možemo se oteti ni tom dojmu da se radi o montiranoj političkoj optužnici što svi, pa i ovaj tijek je to potvrđuje', kaže Elvira Abdić-Jelenović - kći Fikreta Abdića.

Abdić je završio u zatvorskoj ćeliji zbog proglašavanja Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne i organiziranja logora kroz koje je prošlo oko pet tisuća ljudi, a najmanje troje ih je umrlo. Prvotno je na sudu u Karlovcu osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora, ali je kazna smanjena na 15 godina. Na slobodu će izaći nakon dvije trećine odslužene kazne. 'Najvolio bih da ostane do smrti, do kraja smrti, jer dosta je zla nanio u Minaru ovdje u kraju', rekao je jedan stanovnik Minara. 'Vrijeme je da izađe već, i bilo bi dobro i za nas i za njega i za familiju i za sve', samtra drugi stanovnik.

Godinama su pred pulski zatvor tisuće simpatizera dolazile obilježiti Abdićev rođendan. Sad ne mogu dočekati njegov povratak.

'On je čovjek koji neće svoju energiju koristiti na ono što penzioneri koriste trenutno, nego će energiju nastojati koristiti u pozitivnom pravcu i ja mislim da je njegov prioritet, nakon porodice, ekonomija', rekao je Rifet Dolić - predsjednik Demokratske narodne zajednice BiH. Fikret Abdić tvrtku koju je vodio u 80-im namjerava preuzeti zajedno s dioničarima. No pitanje je koliko uistinu može učiniti za Agrokomerc s obzirom na to da je nedavno napunio 72 godine i da ima sve više problema sa zdravljem.