Obavijesti Video Pretražite Navigacija
13 mjeseci

Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava?

Aktualno Galerija Euro - 1 Euro - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Euro - 2 Euro - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Euro - 3 Euro - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Kune Galerija 1/4 >>
Prošlo je 13 mjeseci otkako smo kunu zamijenili eurom, a mnogi novu valutu smatraju glavnim uzrokom inflacije. Je li tome tako i, ako jest, tko je za to odgovoran? Kako bi dali konačan odgovor na to pitanje, u HNB-u su okupili sve osumnjičene: trgovce, bankare, industrijalce i - političare. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Trgovac, industrijalac i bankar raspravljaju o tome tko je najviše profitirao od eura. Zvuči kao početak vica, ali u Hrvatskoj je to kraj sapunice. I 13 mjeseci nakon napuštanja kune mnogima je euro dežurni krivac za inflaciju.

"Pogotovo sad kad više nema isticanja cijena u kunama, sad su cijene otišle po centrima još sigurno 10-ak posto gore", komentirao je Krešo iz Zagreba.

Jesu li onda trgovci ti koji su napunili blagajnu?

Predsjednik Uprave Konzuma Zoran Mitreski rekao je da njihove profine marže padale, a ne rasle.

Zašto su onda cijene rasle?

"Svaka cijena se vidi kod nas iako smo zadnji u formiranju cijena u tom lancu. Postoje neki proizvođači, postoje neki dobavljači, u više slučaja distributeri", dodao je Mitreski.

Dakle, vrhnje su obrali proizvođači.

"Cijene su rasle i vani, ne samo ovdje kod nas. Naravno, morali smo i mi dizati cijene naših proizvoda, tako da ako govorimo o nekakvom profitu kod nas proizvođača, naš je profit smanjen, iskren da budem", komentirao je generalni direktor HF Belišća Zoran Uranjek.

Pročitajte i ovo Bojan Ivošević Za Dnevnik Nove TV Ivošević nakon izlaska iz policije: ''Radi se o čovjeku koji je kad je shvatio da je napravio prekršaj pokušao zamutiti vodu''

Pa gdje je lova? Vječni favorit za ekstraprofiterstvo su bankari, ali ni oni nisu što su nekoć bili.

"Mi smo sada prvi put u povijesti u situaciji da su kamatne stope u Hrvatskoj niže i to znatno niže od kamatnih stopa u zemljama kojima smo se uvijek divili i gledali ih kao uzor, kao što je Njemačka, kao što je Austrija ili Italija", ispričao je predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić.

Ispada da nam je s eurom Zapad bliže nego ikad ranije.

"Mi dosta putujemo, to je raj za naš džep. Nema više raznoraznih pretvaranja, provizija", rekao je Zvonimir iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Joe Biden Napad dronom na bazu Biden najavio osvetu za smrt američkih vojnika: "Odlučio sam kako ćemo odgovoriti na napad"

I poskupljenja se mogu preživjeti. Pod jednim uvjetom.

"Pošto ne živimo ovdje baš, cijene su prikladne kad se usporedimo s nekim drugim zemljama", komentirao je Franjo.

Niže kamate, manji troškovi, veći prometi tvrtki čak i uz niže profitne marže. Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima pak i dalje kao iz vica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene