Obavijesti Video Pretražite Navigacija
150. obljetnica rođenja

U čast slavne spisateljice HNB izdaje posebne kovanice: Evo koliko treba izdvojiti za njihovu kupnju

HNB izdaje kovanice povodom 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić
HNB izdaje kovanice povodom 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić Foto: Hrvatska kovnica novca
Hrvatska narodna banka odlučila je povodom obilježavanja 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić izdati posebne numizmatičke srebrne i zlatne kovanice, njoj u čast. U prodaju kreću 22. travnja.

Hrvatska narodna banka objavila je da u ponedjeljak 22. travnja počinje izdavanje posebnih kovanica. Radi se o zlatnim i srebrnim numizmatičkim kovanicama, a povod je njihova izdavanja obilježavanje 150. obljetnice rođenja slavne spisateljice za djecu Ivane Brlić-Mažuranić. 

"Djela Ivane Brlić-Mažuranić prevođena su na mnoge svjetske jezike, a sama je spisateljica dva puta predložena za Nobelovu nagradu. Zlatnik se izdaje u apoenu od 100 eura, a srebrnjak u apoenu od 4 eura", stoji u priopćenju banke uz objašnjenje da će biti izdano do 150 primjeraka zlatne te do 1500 primjeraka srebrne kovanice.

Numizmatičke kovanice prodavat će Hrvatska kovnica novca d.o.o.

Kipar Kuzma Kovačić autor je likovnog rješenja kovanica.

Prodajna cijena

Hrvatska narodna banka ponudila je i procjene početnih prodajnih cijena kovanica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostala bez ušteđevine Desetke tisuća eura žena je predala lažnoj bankarici koja joj je došla na vrata

Očekuju da će se zlatna kovanica moći kupiti za oko 2690 eura, dok bi se jedna srebrna kovanica mogla dobiti za oko 56 eura bez PDV-a.

"Prodajna cijena u trenutku kupnje ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu. O narudžbi i kupnji zainteresirani građani više mogu saznati na stranicama Hrvatske kovnice novca", napisali su.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene