Država bi uskoro mogla privatna neobrađena poljoprivredna zemljišta davati u zakup, a najam državne zemlje vraćati će se na odluku općinama i gradovima. Glavna je to novina prijedloga zakona o poljoprivrednim zemljištima koji uskoro ide na drugo čitanje u Sabor. Poljoprivrednici kažu kako jedva čekaju njegovo donošenje.

Galerija


Predrag iz okolice Brinja ima 300 ovaca i dvadeset grla goveda. Zbog nedovoljno zemlje ne može povećavati broj stoke.

Vezani članci Darko Celovec, predsjednik Udruge Baby-Beef (Foto: Dnevnik.hr) "Hrvatska poljoprivreda će doživjeti katastrofu": Zbog Brexita će biti manje novca iz europskog proračuna U napuštenom selu pokrenuo farmu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pola njegova razreda napustilo je Hrvatsku, ali on je imao drukčiji plan: ''Imao sam izvrsnu priliku''

"Zemljište u blizini ne koristi se desetak godina. Osim njega, ima još mnogo neobrađenih površina", rekao je Predrag Rajačić, vlasnik OPG-a.

Novim prijedlogom Zakona o najmu državnih zemljišta brigu bi ponovno preuzele općine i gradovi.

"Nije pravedno da netko dobiva zemljište i dobiva poticaje tko nema stoke, a netko u Zagrebu ne može znati kome treba zemljište u Brinju", rekao je Zlatko Fumić, načelnik Općine Brinje.

Poljoprivrednici očekuju i istragu o zakupu zemlje onih koji je nisu koristili, a dobivali su poticaje.

"DORH još uvijek nije pokrenuo istragu. Mi smo neki dan tražili da ministarstvo i DORH pokrenu istrage i nadamo se da će se to napokon pokrenuti", rekao je Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Stočari zadovoljni novim prijedlogom zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Stočari zadovoljni novim prijedlogom zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Tako, primjerice, Željko iz Gospića ne može širiti svoje stado.

"Čovjek koji nije iz Gospića dobio je 2200 hektara na području Ličko-senjske županije, a mi ne možemo dobiti ništa", rekao je Željko Stilinović, vlasnik OPG-a.

Stočari se nadaju da će prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu glatko proći drugo čitanje u Saboru i da će uskoro trenutačno neobrađene površine diljem Hrvatske napokon biti korištene.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.