Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon o poljoprivredi

Neobradive površine mogle bi otići u povijest: Država ima plan kako pomoći malim poljoprivrednicima

Neobrađena zemlja poljoprivrednicima (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Neobrađena zemlja poljoprivrednicima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Neobrađena zemlja poljoprivrednicima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Neobrađena zemlja poljoprivrednicima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Neobrađena zemlja poljoprivrednicima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Neobrađena zemlja poljoprivrednicima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Neobrađena zemlja poljoprivrednicima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Neobrađena zemlja poljoprivrednicima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Poljoprivredno zemljište, posebno njegova dodjela i natječaji, nerijetko su dizali prašinu. Upravo te probleme trebao bi riješiti Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji će se u četvrtak naći na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vlade. Državna zemlja novim zakonom bit će u posjedu malih poljoprivrednika, a sa zakupom se kreće ove jeseni.

Neobrađena zemlja uskoro bi mogla služiti svrsi. Obitelji Gluščić, nedaleko od Bjelovara, svaki hektar dobro bi došao. Kada je riječ o stočarstvu, obradive zemlje uvijek nedostaje.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Marija Vučković, ministrica poljoprivrede UVJETNO MIŠLJENJE Revizija ušla u resor ministrice čiji se odlazak spominje već neko vrijeme: Otkriven niz propusta

"Imamo jedanaest i pol hektara obradive zemlje, a trebalo da bi nam još petnaest bi nam bilo u potpunosti dovoljno za životinje koje uzgajamo", rekla je Kristina Gluščić iz Kašljevaca.

Tih petnaest hektara koliko im nedostaje, mogli bi na natječaju dobiti ove jeseni. Novi prijedlog zakona, gotov je i čeka usvajanje.

"Ovo je zapravo po prvi put u povijesti države da donosimo zakon po kojem će državno poljoprivredno zemljište dobiti isključivo obiteljska poljoprivredna gospodarstva, te mala i mikro poduzeća koja se bave poljoprivredom", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

"Dajemo prednost našim stočarima kojima nedostaje zemlje, ali također i dosadašnjim zakupcima i, ono što je najbitnije, našim mladim poljoprivrednicima", dodao je Tolušić.

Lošim gospodarima ugovor će biti raskinut

Uz brojne ostale mjere, ovo je također jedna koja bi trebala pomoći poljoprivrednicima da ostanu na zemlji i od zemlje žive.

"Domicijalnost je jedan od glavnih uvjeta da dobijete zemlju. Zemljom će raspolagati naše općine i gradovi, uz kontrolu Ministarstva i DORH-a", rekao je Tolušić.

Neobradive površine mogle bi otići u povijest. Novim prijedlogom zakona u zakup će i zemlja čiji su vlasnici nepoznati ili im boravište nije znano. Zemlju je na natječaju omoguće dobiti na rok od 25 godina. Dobrim gospodarima zakup se bez natječaja produljuje na još 25 godina. No, one koji ne budu dobri gospodari očekuje raskid ugovora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene