Konzum (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Konzum (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Objavljeno je 15. mjesečno izvješće grupe Agrokor koje obuhvaća razdoblje od 11. lipnja do 10. srpnja 2018. godine. Izvješće prati razvoj gospodarske i financijske situacije u sustavu Agrokor te izvještava o realizaciji operativnih aktivnosti izvanredne uprave i ukupnog poslovanja Agrokora d.d. i dijela većih kompanija.


Ključni događaj izvještajnog razdoblja je privođenje kraju najvažnije faze procesa izvanredne uprave u Agrokoru vezane za postizanje Nagodbe vjerovnika.

Vezani članci Ivica Todorić Todorić najavio kaznenu prijavu protiv ministra Marića i Tonćija Korunića: "Ovo je čisti dokazani kriminal nevjerojatnih razmjera" Konzum (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Promjena u Upravi Konzuma: Ines Lozić dala ostavku, novi član već imenovan

Nakon 14 mjeseci postupka i šest mjeseci intenzivnih pregovora vjerovnika, 4. srpnja 2018., održano je ročište za glasanje o nagodbi vjerovnika u Agrokoru. Nagodba je izglasana s 80,20% ukupnih tražbina, odnosno 27.075.097.019,27 od 33.759.582.335,23 kuna ukupnih tražbina prijavljenih u postupku izvanredne uprave.

Postizanjem Nagodbe izglasane od strane većine vjerovnika ostvaren je ključni cilj izvanredne uprave u roku propisanom zakonom.

Registrirani na ročištu su predstavljali oko 450 vjerovnika Agrokora s 23,359 milijardi kuna utvrđenih prisutnih nenamirenih tražbina. Pravo glasa na ročištu imali su svi vjerovnici čije su tražbine utvrđene u visini nenamirenog dijela tražbine. Pravo glasa nisu imali vjerovnici koji su u cijelosti namireni niti vjerovnici u onom dijelu tražbine u kojem su djelomično namireni, a pravo glasa nisu imale ni povezane i ovisne osobe nad kojima se provodi postupak izvanredne uprave. Na ročište su bili pozvani i vjerovnici osporenih tražbina. Uz suglasnost izvanrednog povjerenika i nazočnih vjerovnika s pravom glasa, pravo glasa prisutnih vjerovnika osporenih tražbina dobilo je 8.433.348.110 kuna tražbina.

Nakon što je Trgovački sud 6. srpnja 2018. objavio rješenje o potvrdi Nagodbe, rokovi za podnošenje tužbi traju zaključno s 23. srpnjem 2018. godine. Po pravomoćnosti rješenja od strane Visokoga trgovačkog suda koje se očekuje tijekom listopada, započet će se s implementacijom Nagodbe, čije je planirano trajanje između tri i šest mjeseci.

Riječ je o tehnički vrlo zahtjevnom procesu, sastavljenom od više od 70.000 koraka - od osnivanja zrcalnih društava i prebacivanja imovine na njih, do prebacivanja svih tipova ugovora, sa zaposlenicima, dobavljačima i svim poslovnim partnerima. Početak rada nove grupe i zrcalnih društava planiran je za početak slijedeće godine. No, postizanje toga cilja ovisi prije svega o tome kada će Nagodba postati pravomoćna, što je u potpunosti u rukama suda.

Uz organizaciju i kontrolu procesa pripreme implementacije, Izvanredna uprava će se u narednom razdoblju dodatno fokusirati na operativno poslovanje kompanija, povećanje prihoda, profitabilnosti i efikasnosti, nastavno na dobar trend koje poslovanje bilježi u prvih pet mjeseci 2018. godine.

Naime, rezultati poslovanja 16 kompanija iz tri poslovne grupe koje su uključene u mjesečno izvješće Agrokora, pokazuju izrazito povećanje operativne dobiti. EBITDA je 10,5 posto veća od planirane i u svibnju je na razini grupe Agrokor iznosila 449,4 milijuna kuna. Istodobno, operativna dobit poslovne grupe Maloprodaja i veleprodaja u istom razdoblju prvi puta izlazi iz negativne zone te bilježi pozitivnu EBITDA od 3,3 milijuna kuna.

Pritom je posebno važno istaknuti poslovne rezultate Konzuma koji je u prvih šest mjeseci ostvario 55 milijuna kuna operativne dobiti iznad plana. Istodobno, u odnosu na usporedivu maloprodajnu mrežu u 2017. godini, u svibnju je u trgovinama Konzuma bilo 6,5 posto više kupaca, a veći broj kupaca, uz porast prosječne košarice za 11 posto, rezultirao je gotovo 20 posto većim prometom od onoga u svibnju 2017. godine.

To je gotovo 8 posto veći promet od planiranog, dok je ostvarena marža bila gotovo 7 posto veća od plana.

Poslovna grupa Prehrana u svibnju ostvaruje prihode od prodaje na razini 2,9 milijarde kuna i operativni rezultat od 381,3 milijuna kuna, što je 62,6 milijuna kuna EBITDA-e više od plana. Pritom treba posebno istaknuti segment Smrznute hrane i sladoleda te segment Pića, oba s ostvarenom operativnom dobiti većom od plana.

Poslovanje poslovne grupa Poljoprivreda u svibnju je i dalje pod negativnim utjecajem pada cijena tovljenika i svinjskog mesa na burzama. Iako su realizirani prihodi 4,7 posto manji u odnosu na plan, povećanjem drugih aktivnosti je stabiliziran pad EBITDA.

Kompanije obuhvaćene izvješćem su u prvih pet mjeseci ostvarile gotovo 8,7 milijardi kuna nekonsolidiranih prihoda, nešto niže od planiranih 8,9 milijardi kuna. No pojedine kompanije unutar grupe su u svibnju premašile planirane i prošlogodišnje prihode što ukazuje na održavanje pozitivnog trenda rasta prihoda te stabiliziranja poslovanja.