Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dobra vijest za djevojčicu iz pule

Malena Nadia dobit će lijek, presretna mama za DNEVNIK.hr poručuje: ''Sad nas tek čeka velika borba''

Nadia Ucović (Foto: Dnevnik.hr)
Nadia Ucović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nadia Ucović (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nadia Ucović (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nadia Ucović (Foto: Dnevnik.hr) Nadia Ucović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nadia Ucović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nadia Ucović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nadia Ucović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Djevojčica Nadia iz Pule koja boluje od Battenove bolesti, mutacije gena zbog koje dolazi do nedostatka enzima odgovornog za izbacivanje štetnih molekula iz središnjeg živčanog sustava, dobit će lijek!

Ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac kazao je da nakon odluke povjerenstva pokreće postupak interventnog uvoza lijeka za djevojčicu sa ciljem da se to obavi u što kraćem roku.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Nestala djevojčica Danka osmi dan potrage Oglasila se policija o snimci iz Beča na kojoj je djevojčica koja nalikuje Danki

"Očekujem da će taj postupak potrajati dva do tri tjedna, kazao je. Nabavka lijeka za sad će se financirati iz vlastitih izvora KBC-a, a nakon toga će riječki KBC zatražiti pokrivanje troškova", ustvrdio je Štimac. 

''Presretna sam, oduševljena. Nisam se nadala da će to tako brzo biti riješeno, hvala dragom Bogu'', rekla je u jednom dahu majka djevojčice Eliza Ucović za DNEVNIK.hr.

Rekla je i da je još nitko nije službeno obavijestio te da je sve doznala iz medija.

''Nadia ne zna da je dobila lijek, premala je da bi razumjela'', rekla je majka i naglasila da ih tek sad čeka velika borba.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je ranije da postoji mogućnost da se riješi pitanje lijeka za djevojčicu, no o tome treba odlučiti struka.

"Postoji mogućnost, međutim postupak odobravanja skupih lijekova u nadležnosti je HZZO-a i Povjerenstva za lijekove i bit će riješeno kao što su i svi drugi lijekovi", rekao je Kujundžić uoči užeg kabineta Vlade te je dodao kako u takvim slučajevima novac nikad nije upitan ako se ispune kriteriji.

"Ne prejudiciram, dobit će lijek kada Povjerenstvo zaključi da treba, odnosno kada struka zaključi", rekao je.

Posljedica bolesti su epileptični napadaji, gubitak motoričkih funkcija, vida i mentalnih sposobnosti, pa je djevojčici hitno potrebna terapija.

Jedini lijek koji Nadiji može ublažiti simptome nije registriran u Hrvatskoj i nije na listi HZZO-a, a godišnje stoji 600 tisuća dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene