Jedan od hrvatskih aduta je svakako i biser prirode - Nacionalni park Krka koji je dobio još jedno priznanje. Udruga za očuvanje i zaštitu podvodnog svijeta dodijelila mu je bijelu zastavu kao znak iznimne čistoće vode, rijeka i jezera.


Slapovi Krke najljepši su u jesen, kazao je mladi par iz Đakova. 'Mislim da bi svatko trebao doći vidjet svojim očima jer se to na fotoaparatu ne može uslikati koliko je ovo prekrasno', kazao je Mislav.

Vezani članci Čimpanza Majmunski bonton: Mala čimpanza gađala turiste pa dobila bolnu lekciju od mame Hrana na ljetovanju (Foto: thechive.com) - 6 Htjeli su samo pojesti nešto domaće, a poslužene su im čudnovate kreacije

Čistoj i netaknutoj prirodi dive se i brojni turisti. 'Nevjerojatno je da je toliko vode okolo, da je tako čista i bistra. Nisam ovo nikad vidio', kazao je Martin iz Njemačke.

A da bi se očuvao ovaj hrvatski biser prirode, Nacionalnom parku je dodijeljena Bijela zastava - međunarodni znak čistoće vode, rijeka i jezera. 'Velika je čast biti ovdje na slapovima Krke. Tako je prekrasno. Ovom zastavom želimo zaštititi ovakva mjesta od onečišćenja koje dovodi do ubijanja prirode', kazao je Francois Sarano, član Uprave GUWAA.

>>
NP Krka bilježi rekordnu posjećenost

Nacionalni park jedno je od pet mjesta na svijetu koja su dobila ovu zastavu koju dodjeljuje Međunarodna udruga za očuvanje i zaštitu podvodnog svijeta. Oni su pomogli u čišćenju dijela rijeke Krke. 'Kad dobijete zastavu, onda imate četiri godine ugovor gdje vi morate sustavno čistiti, znači činiti područje čistim', kazao je Kristijan Curavić, predsjednik GUWAA.

Samo ove godine ljepote Krke vidio je rekordan broj posjetitelja - njih čak sedamsto osamdeset tisuća. Zastava će pomoći u povećanju tog broja. 'Ova zastava je ne samo simbol čiste prirode i čistog okoliša, već svakako dobar promotor u cijeloj toj globalnoj priči o zaštiti prirode', kazao je Tonći Restović, direktor Nacionalnog praka Krka.

A ova zastava, kažu u parku, pomoći će u još većem posjetu ovom kraškom fenomenu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju