Na zagrebačkom Bundeku održana je humanitarna utrka Europa Donna Zagreb Pink Run. Trčalo je oko 300 sudionika s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdravog načina života. Osim utrke, posjetitelji su sudjelovali na različitim edukacijama i zdravstvenim radionicama. Utrka je ujedno bila i najava ružičastog mjeseca koji je posvećen borbi protiv raka dojke.

Galerija Doc.dr.sc. Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska (Foto: Dnevnik.hr) +0 Održana utrka Europa Donna Pink Run (Foto: Dnevnik.hr)

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kada su u pitanju žene. Broj oboljelih, kada se uzme u obzir broj stanovnika pojedinih država, je u Hrvatskoj veći nego u u ostatku Europe i njihov broj raste.

Vezani članci Dan narcisa Dan narcisa: "Sustav će brinuti o pacijentima, ali potrebna je i svijest o preventivnim pregledima" Slika nije dostupna "Bilo mi je najgore kad sam odlazila u bolnicu. Ja i suprug se nismo mogli pogledati u oči"

O raku dojke u Dnevniku Nove TV govorila je doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska.

"Rak dojke se može lako prepoznati kad se pojave simptomi. Međutim, nama je u interesu da se rak dojke ne prepozna nego da ga otkrijemo preventivnim pregledima. Naravno, žene mogu ispred ogledala same obaviti pregled, ali nam je jako važna primarna prevencija", rekla je Ramljak.

Također je rekla da je su šanse za izliječenjem velike dok god se rak otkrije u ranoj fazi.

"Šansa za izlječenjem je jako velika ako se rak dojke otkrije na vrijeme. Gotovo 98 posto žena kod kojih se u jako ranoj fazi otkrije rak imaju vrlo visoku šansu da će biti izliječenje", dodala je.

Doc.dr.sc. Ramljak je također dala upute kako žene mogu same raditi pregled.

"Žene same mogu raditi preglede pred ogledalom ili pipanjem dojki. Svaka od nas najbolje poznaje svoje tijelo i može vidjeti ili primjetiti događaju li se promjene. Preporuča se da žene rade te preglede u prvom dijelu ciklusa, kad su dojke najmekše i kada se vršcima prstiju može osjetiti promjena. Ako se bilo što pojavi treba se javili liječniku", rekla je.

Dodala je i da od raka dojke mogu oboljeti i muškarci.

"Prema statisikama, na svakih 100 žena oboljelih od raka dojke od njega oboli jedan muškarac. Jako nam je stalo da o tome govorimo, da nas muškarci čuju", rekla je.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju