Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O raku dojke

"Jedna dobra reorganizacija i možemo napraviti puno toga"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Europa Donna Hrvatska pokrenula je kampanju „Darujmo ružičasti život“ u sklopu koje se prikuplja novac za 5 milijuna kuna vrijedan aparat za intraoperativno zračenje, kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućilo jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću.

"To je ustvari jedan smanjeni akcelerator mobilan na kotačima, može se upotrebljavati u više operacijskih sala i kod izabranih skupina bolesnica, može se provesti kako treba zračenje za vrijeme operacije. Tako da žena po buđenju nakon operacije više nema potrebu za naknadnim liječenjem", objašnjava doc.dr.spec. Hrvoje Šobat s Odjela za radioterapiju Klinike za tumore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udruga Europa Donna Prikupljeno 1,3 mil. kuna za aparat za intraoperativno zračenje Slika nije dostupna Protiv crne statistike Dan mimoza: I Nova TV podržala akciju borbe protiv raka dojke

Udruga Europa Donna Hrvatska od 2012. do danas prikupila je 1,3 od potrebnih 5 milijuna kuna, a akcija prikupljanja novca nastavlja se. Novac od prodaje ulaznica za večerašnju kino projekciju filma "Ma ma", donirat će se za kupnju aparata. U akciju je uključena i  NOVA TV, koja već godinama podržava rad Udruge.

Kao veliku potporu, novi kandidati showa „Tvoje lice zvuči poznato“, snimili su spot „Darujmo ružičasti život - Brini o sebi, ne okreći glavu na upozorenja!“ za ovu akciju, koju je osmislila redakcija portala Zadovoljna hr.

Nova TV je partner udruge Europa Donna u borbi protiv raka dojke

"Naša Udruga je prikupila već 1,3 milijuna kuna. To je zaista iziskivalo jako puno vremena, akcija i angažmana. I sada nekako smo se svi pomalo umorili i očekujemo da ćemo dobiti pomoć od institucija koje mogu na to utjecati", kaže Predsjednica udruge Vesna Ramljak koja je gostovala u Dnevniku Nove TV.

Vidjeli smo, održan je okrugli stol na kojem su nazočili i ministar zdravstva i saborska zastupnica Ines Strenja Linić. Jesu li Vam obećali pomoći pri kupnji aparata?

Naravno da su obećali. To je bio jedan okrugli stol koji je bio vrlo konstruktivan. U gledalištu je bilo puno ljudi o kojima ovisi kupovina tog aparata. Shvatili su zašto je on potreban ne samo nama, već cijeloj Hrvatskoj.

Ovaj aparat može pomoći u liječenju i nekih drugih bolesti. Kojih?

Sa svojim dodatnim nastavcima on ima izvanrednu prođu kod melanoma, oralnih karcinoma, tumora u gastrointestinalnom traktu i naravno kod gliogastoma. Može djelovati i kod spinalnih metastaza.

U Hrvatskoj je velik broj novooboljelih od raka dojke. Kako stojimo s dostupnosti terapije i liječenja? I kako stojimo s prevencijom?

U zadnje vrijeme na listu HZZO-a stavljeni su novi „pametni lijekovi“. Ponašamo se kao i ostale svjetske države jer je našim pacijentima dostupno zaista sve. Ono što treba adaptirati će se napraviti donošenjem nacionalnog konsenzusa kojim će se tretirati karcinomi općenito. Kad se glave skupe ne hrpu i stručnjaci kažu svoje, više neće biti imaginarnih listi čekanja. Jedna dobra reorganizacija i možemo napraviti puno dobrog.

Nova TV kao društveno odgovorna kompanija svoju medijsku snagu koristi da osvijesti građane o važnosti samopregleda i prevencije

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene