Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala država, mnogo udruga

Gotovo svaki 80. građanin u Hrvatskoj ima 'svoju' udrugu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mala država s mnogo udruga. Na svakog 80. građanina u Hrvatskoj dolazi jedna. Država za njih na godinu izdvaja oko pola milijarde kuna.

U Hrvatskoj je registrirano više od 52 tisuće udruga. Gotovo svaki 80. građanin ima svoju udrugu. Za njihov rad i država izdvaja značajna sredstva. Neke se financiraju same, neke iz europskih fondova, a neke postoje samo na papiru.

Samo na adresi na Trgu bana Jelačića 15 nalazi se pet udruga. Nova TV odlučila je provjeriti čime se bave neke od njih. Prosvjetno-humanitarna udruga Velebit pomaže u obrazovanju djeci slabijeg imovinskog statusa. Financiraju se iz državnog proračuna.

Udruga hrvatskih ratnih veterana radi na projektu braniteljskih zadruga, resocijalizacija branitelja, a daju i pravne savjete. Kažu da dobiju od Grada Zagreba 15 tisuća kuna na temelju pripomoći za funkcioniranje same udruge na razini grada.

Tu je i CROMA, Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika, čiji predsjednik Esad Čolaković navodi kako nikad nisu dobili ni lipe potpore iz državnih fondova, ali kaže nisu ni tražili.
Na istoj adresi je još jedna od poznatih udruga - GONG. Godišnji proračun im je oko 4,5 milijuna kuna. Izvori - najviše iz EU fondova, dio iz proračuna, donacije, samofinanciranje.
Udruge u Hrvatskoj zapošljavaju destak tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Zvonko Popović - 1 Galošić menadžer godine CROMA proglasila najbolje menadžere: "Onaj koji radi sa svojim novcem nije isti kao oni koji rade u državnim firmama" Ilustracija ČEKA SE SABOR Pedofila poslali u udrugu za djecu - kad će se to prestati događati? Vlada je usvojila neke izmjene, ali...

Inspektori u lovu na udruge koje rade i zapošljavaju 'na crno'

Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge Vlada Republike Hrvatske, pojašnjava da udruge, kroz programe koji su financirani iz članarina, donacija, javnih izvora, EU fondova zapravo doprinose u državni proračun.

Udruge koje novac primaju putem natječaja od države, grada, županije ili općine imaju obveze. I rade u javne svrhe.

'Moraju podnijeti izvješće o tome kako su sredstva utrošena, na koje aktivnosti, vrlo detaljna s priloženim računima', kaže Vidačak.

Dok god se troši novac poreznih obveznika, sve mora biti po pravilima. Popis udruga i financijska izvješća su javna i sve se može provjeriti.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene