Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Puli gužva. Ali ne turistička nego parkirališna. U središtu grada nema ni jedne jedine javne garaže. Trebala je biti izgrađena na zemljištu koje je, nakon pokretanja sudskog postupka prodao general Vladimir Zagorec. No nije priču zakomplicirao samo njegov slučaj. Teren predviđen za garažu, naime, vrijedno je arheološko nalazište.


Najveće nalazište amfora na Mediteranu s preko dvije tisuće komada, s Herculovim hramom i rimskim termama, iznjedrilo je još jedan važan nalaz.

Vezani članci Stefani Orbanić, policajka Policijske postaje Pula - 2 Policajka koja je spasila dječačića iz zaključanog automobila u Puli: "Uzela sam ga u naručje i smirivala dok nije došla hitna pomoć..." Posljedice požara u Puli Otkriven uzrok požara u Puli: Izgorjelo ukupno 28 vozila i kamp-prikolica, šteta se još zbraja

'Radi se o reljefnom prikazu toljage koja je bila zaštitni znak heroja Hercula. To nam je ujedno i dokaz da se tu nalazilo svetište Herculovog kulta', objašnjava arheologinja dr. Alka Starac.

No upravo lokacija nalazišta koje datira iz prvog stoljeća prije Krista trebalo bi postati prva javna garaža u središtu Pule. Grada koji u svojoj jezgri nema niti jednu jedinu garažu. Uništiti takvu povijesnu i kulturnu vrijednost, za arheologe je nedopustivo.

Priču o garaži dodatno komplicira i podatak da je cijelo zemljište donedavna bilo u vlasništvu tvrtke generala Vladimira Zagorca. Kada se protiv njega počeo voditi sudski postupak, general je tvrtku prodao, a projekt otišao na čekanje.

Kako sada stvari stoje, Puljani će javnu garažu još malo pričekati. Što zbog investitora, što zbog vrijednih nalazišta koje bi, bez obzira na probleme s parkingom, bilo nedopustkivo uništiti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju