Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sjednica vlade

Premijer Plenković o pokušaju ulaska vojske Srbije citirao Pavla Vuisića iz ''Ko to tamo peva''

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade komentirao je aktualnosti proteklog tjedna.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da je veliki uspjeh da je Hrvatska nakon samo šest godina članstva dobila potpredsjednicu Europske komisije. ''To je poruka koju trebaju razumjeti građani, političari, promatrači i analitičari'', rekao je predsjednik Vlade. Posebno je zadovoljan što je Dubravka Šuica dobila teme demografiju i demokraciju.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Slika nije dostupna 300 milijuna kuna Vlada dala državna jamstvu Đuri Đakoviću: ''Ovom odlukom dajemo šansu tvrtki''

Rekao je da je temu demografije on uvrstio kao eurospku temu. ''To je svojevrsni zalog da će nova Komisija nakon mandata pripremiti katalog mjera i alata koje države članice mogu primjenjivati u svojim zemljama'', rekao je Plenković. Očekuje da će se Hrvatska kroz povjerenicu dodatno profilirati i pozicionirati. ''Hrvatska je dobila dvije funkcije kakve prije nije mogla ni zamisliti, a kod nekih se osjeća jal zbog toga'', ocijenio je. Kaže da su u zadnjih devet mjeseci napravili iskorake bez presedana.

Strože sankcije za nasilje u obitelji

Osvrnuo se i na borbu protiv nasilja u obitelji, nasilja nad ženama i djecom. Podsjetio je na probleme, pa kako kaže i štetu koju je pretrpio zbog usvajanja Istanbulske konvencije. Zahvalio je udrugama koje su svojim aktivizmom bile svojevrsni krik. Naglasio je da se moraju pooštriti sankcije za zlodjela i najavio izmjene zakona. ''Moramo se više posvetiti tom fenomenu i njegovu rješavanju'', rekao je. Kaže da problem u cjelini jedino vidi žrtva koja se ohrabrila. ''Sutra bismo ratificirali Istanbulsku konvenciju, da nismo ranije'', zaključio je.

Na početku školske godine ohrabrio je sve učenike i rekao da očekuje da se riješe svi problemi koji su se pojavili, a osobito pomoćnici u nastavi.

Osvrnuo se i na posjet Orašju. ''Čujem da se neki pitaju kako ima novca za Hrvate u BiH. Ima novca za Hrvate u BiH i bit će novca za Hrvate u BiH. Kao i za Hrvate u Srbiji'', rekao je premijer.

Komentirao je i pokušaj ulaska srpske vojske u Hrvatsku. ''Treba ili nazvati telefonom ili poslati notu, to je uobičajena praksa'', rekao je premijer i dodao da Hrvatska nikad nije slala vojnike u odorama u druge zemlje bez najave.

''To su propisi. Pavle Vuisić rekao je u 'Ko to tamo peva' da su propisi propisi i treba ih poštivati. Evo, Butković voli taj film'', rekao je.

 

Plenković je dodao da bi opet zabranio ulazak, ali da to ne znači da neće učiniti sve da se srpska manjina osjeća sigurno u Hrvatskoj. ''Zato smo učinili sve u rješavanju incidenata proteklih mjeseci'', rekao je i dodao da Vlada radi za uključivo, a ne polarizirano društvo. Kaže da je zadaća i odgovornost Vlade da se svi u društvu dobro osjećaju. ''To je zadaća i koalicijskih partnera, ali oni to kažu na drukčiji način. Pupovac je na svoj način rekao da Hrvatska nema veze s NDH i da nije faktor nestabilnosti i da Vlada nije ta koje kreira klimu nesnošljivosti'', rekao je. Priznao je da ima takvih. ''netko je otišao u Ceranje Donje i napisao Ubij Srbina na onaj znak'', rekao je Plenković naglasivši da Vlada provodi politiku Franje Tuđmana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene