Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJAVILI IZ GRADA

Ipak su našli način: Dječak koji je plakao pred školom dobio osobnog pomoćnika, neće ga dijeliti s drugim učenicima

Dječak ispred škole čeka pomoćnika u nastavi (Foto: Facebook)
Dječak ispred škole čeka pomoćnika u nastavi (Foto: Facebook) Foto: Facebook
Na inicijativu Grada Slavonskog Broda dječak prvog razreda Osnovne škole Bogoslav Šulek koji je pomoćnika u nastavi trebao dijeliti s još dvoje djece, od sutra dobiva svog osobnog pomoćnika.

"Naime, potaknut informacijom ravnateljice OŠ Hugo Badalić o izostanku s nastave dvije sestre kojima je za školsku godinu 2019./2020. dodijeljen pomoćnik u nastavi, a za koje su postojale opravdane indicije da su s obitelji odselile iz Hrvatske, Grad Slavonski Brod odmah je poduzeo sve kako bi utvrdio realno stanje, imajući u vidu slučaj dječaka koji je posljednja dva dana privukao pozornost javnosti", rekli su Gradu Slavonski Brod.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea Neizmjerna tuga Tragičan kraj: Pronađeni ostaci dječaka Emilea koji je nestao prije osam mjeseci Nestao je Angel Tarandek Jeste li ga vidjeli? Policija moli za pomoć: Drugi put u mjesec dana nestao je Angel

Tada je ravnateljica OŠ Hugo Badalić provjerila da je obitelj odselila iz Slavonskog Broda.

"Nastojeći izaći u susret dječaku prvog razreda OŠ Bogoslav Šulek koji je pomoćnika u nastavi trebao dijeliti s još dvoje djece, Grad Slavonski Brod promptno je kontaktirao Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ih obavijestio o novonastalim okolnostima uz molbu da se pomoćnik preusmjeri dječaku u Osnovnoj školi Bogoslav Šulek. Zahvaljujući inicijativi Grada Slavonskog Broda te brzoj reakciji resornog Ministarstva koje je prepoznalo ovu priliku, dječaku je dodijeljen osobni pomoćnik u nastavi koji će mu već od sutra pomagati u svakodnevnim školskim obvezama", rekli su u Gradu. 

Kažu da im je iznimno drago što su uspjeli izaći u susret dječaku čija je priča sve dirnula.

"Zahvaljujem ravnateljici što nam je skrenula pozornost na ovu priliku, ali i Ministarstvu koje je brzom reakcijom odobrilo naš prijedlog“, izjavio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Otac dječaka objavio je na prvi dan škole sliku sina kako sjedi na školskim stepenicama i plače. Prvo su mislili da dječak nije dobio osobnog asistenta, a zatim su saznali da su mu ga dodijelili, ali da ga mora dijeliti s još dvoje učenika. Njegova majka rekla je da će dolaziti u školu i sjediti sa sinom dok on ne dobije vlastitog pomoćnika u nastavi. 

Udruga pomoćnika: Nema nas dovoljno

"U manjim mjestima ili na otocima pomoćnici rade s više učenika. Jednostavno ih nema dovoljno", govori nam Iva Tadić, predsjednica Udruga pomoćnika u nastavi.

Status oca dječaka koji je fotografiju i objavio na Facebooku, podijelili su i u Udruzi.

"Nažalost, stvarnost koju svjedočimo danas, na početku nove školske godine, stanje je koje traje već godinama. Iako svaku iduću školsku godinu iščekujemo u nadi da će biti bolje, pokaže se da bude isto ili gore. Došlo je vrijeme da zbijemo redove, okupimo se i javno budemo podrška jedni drugima. Istovremeno pitamo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH je li ovo pravo lice mjerodavnih institucija kad je riječ o djeci s teškoćama u razvoju. Je li se u jeku silnih reformi smjelo ovako nešto dogoditi?", zapitali su se.

U Udruzi ne žele komentirati bi li dječak s dijagnozom iz spektra autizma trebao dijeliti pomoćnika jer nisu vidjeli dječakovu dokumentaciju.

"Ono što mi pomoćnici možemo reći jest da radimo abnormalno, ambiciozno i da to nitko ne uvažava", požalili su se.

Jedan pomoćnik na više učenika je, kaže Tadić, nerijetka pojava, ali ona ne znači da je to u redu.

"Pa ne možete se posvetiti jednom djetetu ako istovremeno morate paziti na drugo. Zamislite da je dijete nekomunikativno pa ga morate poticati, ili se dere, odnosno nemirno je pa ga morate smirivati, pokazivati mu sličice jer često tako funkcioniraju", objašnjava Tadić i dodaje da je pomoćnika sve manje jer odlaze iz Hrvatske. Misli da nam prava kriza tek slijedi.

"Ove školske godine ističe projekt preko kojeg su se asistenti financirali iz europskog socijalnog fonda. To je jedan od načina na koji se financiramo. Čekamo da vidimo kako će se pomoćnici od iduće godine financirati", zaključuje Tadić. 

Da je treba više reda u sustavu misli i prof. logoped Kristina Majić. 

"Jedan od problema je i taj što pomoćnici u nastavi nisu određena struka pa se, između ostalog zna dogoditi da neki pomoćnik s djecom počne školsku godinu, a ne završi je. Ovo je sustav u koji tek treba usvesti reda", kaže Majić.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene