Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon duge šutnje

Oglasio se Milorad Pupovac: "Nisam četnik, a od onih koji misle da jesam nikad neću tražiti ispriku"

Milorad Pupovac i njegov SDSS poručili su da će uslijediti još razgovara s koalicijskim partnerima, tako da zasad ostaju u koaliciji. Kada će donijeti konačnu odluku, još nije poznato.

"Zahvaljujem vam na strpljenju u pogledu komuniciranja s nama. Cijenimo vaš interes i strpljenje, to nije bio znak podcjenjivanja, već rezultat potrebe da vidimo što se sve oko nas događa", rekao je Pupovac na početku konferencije. 

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a Sastavljanje Vlade Pupovac čeka razvoj pregovora s DP-om: "Manjine idu zajedno. Nema cijepanja na podobne i nepodobne" Milorad Pupovac O rezultatima izbora Pupovac: "Duhove koji su pušteni prije izbora treba vratiti u bocu"

Potom je rekao da je mnogima zasmetao njegov strah zbog povećanog nasilja i mržnje prema Srbima.

"Reakcije se i dalje ne stišavaju i njima sam ohrabren. Moje su bojazni sada manje nego prije dva tjedna. Nikad nije bilo toliko osuđujućih reakcija. Sve one koji su reagirali pozivam da zajedno uklonimo ušata i ušasta slova U s naših zgrada. Pozivam i da pospremimo uniforme s ustaškim pozdravom te uklonimo poruke poput 'Ubij Srbina"', rekao je. 

"Ja nisam četnik"

Poručio je da će se na taj način raskinuti sve veze s nečasnim režimima.

"Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku Hrvatsku sa zločinačkom NDH. Ja tu razliku isuviše dobro znam i ja tu razliku živim", rekao je.

Na pitanje ostaje li u koaliciji te zahtjevom za isprikom zbog sporne izjave, Milorad Pupovac je odgovorio kako je bilo raznih zahtjeva.

"Bio sam nazivan raznim imenima. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam nikad neću tražiti ispriku", poručio je. 

Kazao je kako su razgovarali s koalicijskim partnerima te će ih biti još tako da zasad ostaju u koaliciji.

"Danas ćemo na proširenom predsjedništvu razgovarati o tome o čemu smo razgovarali s partnerima, uključujući i predsjednika Vlade", rekao je Pupovac i dodao kako će se odgovor na pitanje hoće li napustiti koaliciju znati nakon sastanka. 

"Kad sam davao izjavu, situacija je bila dramatična"

Pupovac je kazao kako u Vladi i Saboru ima potencijala za suradnju u borbi protiv netolerancije i revizionizma.

O odnosima s Vučićem Pupovac je rekao da se za poruke iz Beograda mediji trebaju obratiti nekom drugom. 

Na pitanje stoji li i dalje pri izjavi da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regiji, Pupovac kaže da je ta izjava imala i dodatak.

"Nije Hrvatska prvi faktor nestabilnosti. Svaka država ima svoje nestabilnosti, a Hrvatska je u trenutku kad sam davao tu izjavu imala ozbiljan problem s nesnošljivošću prema Srbima. U drugim zemljama te su nestabilnosti još gore. Kad sam rekao tu izjavu, situacija je bila dramatična", rekao je. 

O napadačima na Srbe u Uzdolju kazao je kako mladi ljudi sjeme mržnje pretvaraju u nasilje. 

Poručio je da ne želi komentirati prijeteće poruke u njegovu rodnom selu. 

Izjavom uzburkao duhove

Podsjetimo, Pupovac je nakon nedavnih napada na Srbe kod Knina podignuo prašinu izjavom za radio Sarajevo kad je Hrvatsku proglasio faktorom nestabilnosti u regiji te je usporedio s NDH.

Izjava je naišla na brojne osude te se sve glasnije počelo govoriti o mogućem izlasku iz koalicije.

„Njegova je izjava neprihvatljiva. Bio sam iznenađen težinom njegovih riječi. Bilo bi jako korisno da tu izjavu povuče ili da pojasni zašto je to izgovorio. Poznavajući njegov rad, teško mi je prihvatiti da je mogao povući paralelu između Hrvatske i NDH. Vjerujem da će Pupovac pronaći način da otkloni bilo kakve sumnje u to da vjeruje kako Hrvatska na bilo koji način može biti povezana s NDH“, kazao je jučer predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene