Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed seljaka

Banke spremne za otkup potraživanja poljoprivrednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seljaci i danas prosvjeduju, a procjenjuje se da je na cestama oko 5.000 traktora.

Matija Brlošić, predstavnik seljaka osječko – baranjske županije, stigao je u Zagreb gdje će ministru poprivrede Petru Čobankoviću predati zahtjev za uvrštavanje silažnog kukuruza u Đakovački sporazum. Ministar ima 24 sata da udovolji zahtjevu, u suprotnom će prosvjedi poprimiti ozbiljnije mjere.

Pročitajte i ovo Banka - 4 Bolje biti dužnik, nego štediša Banke u Hrvatskoj trljaju ruke, ali građani zbog jedne stvari mogu biti zadovoljni Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 5 Drama u Belgiji VIDEO Kaos na ulicama Bruxellesa: Seljaci probijali barikade i palili gume, policija otvorila vodene topove

'Stanje je danas relativno mirno, ali gubi se strpljenje. Pozivam policiju da se ponaša korektno jer sam dobio dojavu da su na punktu kod Jarmine počeli prijetiti. Danas je u vukovarsko - srijemskoj županiji na cesti oko 500 traktora, a koliko znam u cijeloj Hrvatskoj na cestama je 5.000 traktora', rekao je za Dnevnik.hr Tomislav Pokrovac predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

>> Pregovori Čobankovića i seljaka pukli zbog sastanka s Kosor!

Dodaje kako im se u prosvjedu pridružuju seljaci iz Ludbrega, a očekuju se i seljaci iz koprivničko - križevačke županije. Seljaci osječko- baranjske županiji dogovorili su se da neće u prosvjed u sljedeća 24 sata, koliko su dali ministru da se u Đakovački sporazum uvrsti silažni kukuruz. Ako se to ne ispuni, pridružit će se prosvjedima.

Josip Zmajić, predstavnik seljaka iz Slavonskog Broda kazao nam je kako su osim na jučerašnjem punktu u Selni kod Vrpolja, danas otvorili još tri, u Rešetarima, Novoj Kapeli i Čajkovcima. Trenutačno je na tim punktovima oko 150 traktora, a Zmajić napominje kako će ukoliko ih premijerka Jadranka Kosor danas se primi na razgovor, sutra otvoriti još četiri nova punkta i na ceste će izaći 300 traktora. Iako im se danas još nije javio nitko iz Vlade, uvjereni su da sastanak s Kosor neće izostati.

Čobanković: Banke su spremne za otkup potraživanja poljoprivrednika

Predstavnici banaka na sastanku s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem izrazili su spremnost za otkup potraživanja poljoprivrednika po osnovi poticaja koja dospijevaju u lipnju 2011., a detalji će biti dogovoreni početkom idućeg tjedna.

'I sad sam se upravo sastala s nekima od predstavnika udruga seljaka i imali smo odlične razgovore', rekla je premijerka Kososr novinarima, koje je zanimalo hoće li se u Banskim dvorima primiti predstavnike seljaka Riječ je o isplati preostalog dijela poticaja za proljetnu sjetvu 2008./2009. u ukupnoj vrijednosti od 205 milijuna kuna, banke su spremne ići u taj posao, no detalji će se dogovarati početkom idućeg tjedna, izvijestio je Čobanković nakon sastanka s predstavnicima deset banaka.

Ističe kako se banke ne smiju dogovarati o uvjetima, bit će različitih uvjeta pa će poljoprivrednici izabrati što im najviše odgovara. To je isključivo posao između poljoprivrednika i banaka, a da li će to biti cesije, ugovori, to će definirati stručne službe.

Čobanković je kazao i kako su banke zainteresirane i za dio posla vezan za investicijske potpore. Vlada je na prošlotjednoj sjednici dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede za preuzimanje obveza na teret sredstva državnog proračuna u 2011. i 2012. za isplatu investicijske potpore za kapitalna ulaganja. Do kraja ljeta svi korisnici koji su podnijeli zahtjeve za investicijsku potporu dobiti će odluke o svojim pravima na kojima će biti naznačeni rokovi plaćanja, kazao je.

Banke su zainteresirane i za taj dio posla, za iskupljivanje i tih potpora, no stvar je svakog pojedinca da odluči hoće li čekati vrijeme dospjeća ili će ići u transakciju s nekom od banaka, rekao je ministar. Napomenuo je kako se time želi pomoći poljoprivrednicima da što prije dođu do novca.

Hoće li prosvjednike primiti premijerka?

Na pitanje da komentira zahtjev prosvjednika da ih primi premijerka Jadranka Kosor, odnosno je li sastanak dogovoren, Čobanković je rekao da ne može govoriti u njezino ime, već će ona odlučiti o tome. Kazao je kako ne želi omalovažavati prosvjednike niti umanjivati prosvjede, no treba vidjeti koliko poljoprivrednika prosvjeduje.

Ponovio je kako svatko ima pravo izražavati nezadovoljstvo, ali sukladno zakonu, te kako Ministarstvo i Vlada nemaju s poljoprivrednicima dužničko-vjerovnički odnos i kako se potpore reguliraju zakonom o potporama.

Kazao je i da će se povući ako ne bude imao potporu većine onih za koje radi. ‘Ako poljoprivrednici nisu zadovoljni mojim radom, nikakvih problema nema. Najmanji je problem da ja odem s ovog mjesta. Nisam se rodio kao ministar i ne moram vječno biti ministar, ima i drugih poslova’, kazao je. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene