Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak na staro normalno

Može li vijest o nestašici krvi ponekad biti - dobra? "Mi smo indikator da zdravstvo full radi"

Aktualno Galerija Irena Jukić, ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić, ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu Foto: DNEVNIK.hr Darivanje krvi Darivanje krvi Foto: DNEVNIK.hr Operacija, ilustracija - 1 Operacija, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Operacija, ilustracija - 2 Galerija 1/4 >>
U ponedjeljak je iz Zavoda za transfuzijsku medicinu poslan apel da nedostaje krvi. Ipak, iza nestašice krvi stoji dobra vijest - bolnice su intenzivno počele operirati i transplantirati.

U mnogim bolnicama nema dovoljno zaliha krvi jer je se puno potroši.

"KB Merkur, što se tiče kirurgije i operacijskog programa i transplantacije jetre, nije stao od početka pandemije", rekla je Jadranka Pavičić Šarić, anesteziologinja KB-a Merkur.

Trebali su ove godine 1800 doza krvi, 300 doza više nego obično.

"Trošimo više nego što smo trošili kada nije bilo COVID-a", rekla je Pavičić Šarić te dodala da je to zato što su preuzeli pacijente iz KB-a Dubrava, a jedan dan u tjednu uzimaju i sve pacijente iz Sisačko-moslavačke županije.

Posljednjih dana, nažalost, KBC Zagreb pojačano spašava žrtve prometnih nesreća.

"Jedna ozbiljnija prometna nesreća troši više krvi nego transplantacija jetre i srca, tj. nekad i do pet ili šest litara krvi", kaže Ante Zvonimir Golem, kirurg KBC-a Zagreb.

Kroz hitnu službu na Rebru dnevno prođe 400 bolesnika, a u 60 operacijskih sala i do 50 je operiranih.

"Ovo su ljudi koji od 0 do 24 ne spavaju, nego se brinu o tuđim životima. Meni su izvadili bubreg i nakon šest dana hodam normalno. Meni su spasili život, zloćudni tumor mi je odnio bubreg", rekao je Božidar Bebek, pacijent KBC-a Zagreb.

U KB-u Dubrava počelo se i transplantirati.

"Praktički smo u tjedan dana odradili dvije transplantacije. Oba pacijenta su dobro", rekao je Igor Rudež, kardiokirurg KB-a Dubrava, te dodao: "U 2019., koja se uzima kao zadnja normalna godina, imali smo 21 transplantaciju."

Pročitajte i ovo Ilegalna gradnja u Vruji - 1 za dnevnik nove TV Devastacija uvale Vruja: Iz Ministarstva prostornog uređenja objašnjavaju koliko je nekretnina u vlasništvu poduzetnika Latkovića

Pročitajte i ovo Mate Rimac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 ljubav cvjeta! Mate Rimac povijesni trenutak svoje karijere obilježio nježnom fotkom s najvažnijom ženom u svom životu

Zbog toga je nekad i dobra vijest da transfuzijskoj medicini nedostaje krvi.

"Mi smo tijekom ovog vikenda imali potrebe za 923 doze krvi, što nije malo. Mi smo jedan indikator sa strane da zdravstvo radi, a zaista full radi", kaže Irena Jukić, ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene