Zrakoplovom hrvatske Vlade obavljen je hitan medicinski prijevoz srca za transplantaciju iz Graza u KB Dubrava.

Galerija Kirurzi obavljaju transplataciju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kirurzi obavljaju transplataciju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Josip Bešlić (Foto: Dnevnik.hr)

Operacija je uspješno obavljena, a pacijent Josip Bešlić se izvrsno oporavlja.

"Sinoć je bila transplatacija, osjećam se odlično. Ovo je moj drugi rođendan, zahvaljujem osoblju bolnice i Vladi koja je omogućila avion", kazao je pacijent s kojim je u KB Dubrava razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV  Barbara Štrbac. 

Voditelj transplantacijskog odjela KB Dubrava Igor Rudež kazao je kako je jučerašnja akcija bila munjevita.

"Kada je javljeno da postoje organi za gospodina Bešlića u Grazu, bila je dvojba hoćemo li ići autom ili zrakoplovom. Otklonio sam mogućnost da po srce idemo autom obzirom na gužve na granicama i početaka godišnjih odmora. Trebalo bi nam više od pet sati, a avion je letio 17 minuta", kazao je dr. Rudež.

Ovo je samo jedno od spašavanja života teškog kardiološkog bolesnika, kakvih se prošle godine transplantiralo 37.

Na godinu se u Hrvatskoj obavi više od 350 transplantacija organa. Hrvatska je članica Eurotransplanta, a sama na godinu ima 150 davatelja, što je 37 na milijun stanovnika, čime smo u svjetskom vrhu i darivanjima i transplantacijama, kao i kratkim čekanjima na transplantaciju.

Višnja Žepina (Foto: Dnevnik.hr) Gospođa Višnja s presađenim bubregom živi već 30 godina: "Produžio mi je život... Hvala mu, to je sretan život"

Rekordan broj transplantacija u prvom tjednu 2019. (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Novi život za 19 bolesnika: Rekordan broj transplantacija u prvom tjednu nove godine

''Moram reći da smo mi kao članovi Hrvatske udruge Transplant iznimno zadovoljni s razvojem situacije, osobito što je prva polovica ove godine pokazala da smo opet među prvima ne samo u Europi nego i u svijetu po broju transplantacija. Ponosna sam što je transplantacijski program došao kao brend, ne samo u Europi nego i u svijetu smo prepoznati'', rekla je Tanja Watz iz udruge Transplant.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju