Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne postigne li se uskoro zadovoljavajući tripartitni dogovor bit će svega, kazali su mljekari.


Da bi se prosvjednici maknuli s cesta, iz Kriznog stožera za obranu mlijeka HSUPM-a danas su na konferenciji za novinare postavili čak devet uvjeta koje Vlada i proizvođači mlijeka moraju ispoštovati i zapečatiti sporazumom, koji će biti na snazi sve do ulaska Hrvatske u EU.

Vezani članci Prosvjed u Zadru - 4 U zanemarenom zadarskom kvartu hoda se po raskopanim ulicama: "Tu se dva tri sata radi, pa se dva tri dana ne radi" Vili Beroš Beroš uoči prosvjeda zbog smrti Vladimira Matijanića: ''HND i ostali ponovno koriste smrt svog kolege za ostvarivanje političkih ciljeva''

Tvrde kako imaju velike probleme s ljudima na terenu koje je teško kontrolirati. Žele blokirati ceste, nervozni su, pothlađeni.

Jučer su iz Slavonije i drugih dijelova Hrvatske krenuli i u masovnije proboje traktorima prema Zagrebu, koje je spriječila policija. No ne postigne li se uskoro zadovoljavajući tripartitni dogovor bit će svega, napomenuli su, nezadovoljni što resorni ministar Tihomir Jakovina opetovano ponavlja kako je on ne može utjecati na cijenu mlijeka u Hrvatskoj, iako je glavni, tvrde, koji bi njihove probleme trebao rješavati i predstaviti ih Vladi.

Nakon osam dana smrzavanja na cestama te pred Dukatovim tvornicama mljekari su dodatno zbili redove pa sada više ne traže samo vraćanje otkupne cijene litre mlijeka na 2,70 kuna, odnosno na tromjesečni prosjek EU27.

>> Mljekari krenuli u Zagreb, ali ih u tome spriječila policija

Među novim zahtjevima koje je predstavio njihov službeni pregovarač Darko Pavličević su i vraćanje državne potpore od 42 lipe, koja je mljekarima ukinuta krajem listopada 2011., ukidanje carina na uvoz stočne hrane i umjetnog gnojiva, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju, fiksna cijena plavog dizela, na kojega će imati pravo i oni koji obrađuju gruntovno nesređenu zemlju, Vladine subvencije kamata na postojeće kredite, revizija jednostranih ugovora prerađivača mlijeka, bolja kontrola uvoza sira, ugušćenog mlijeka i mlijeka u prahu, premijske potpore za dobrobit životinja u proizvodnji ekološkog mlijeka.

Vrijeme za dogovor počinje otkucavati već sutra kada će mljekari te svoje zahtjeve predstaviti u resornom ministarstvu na Savjetu za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka svih triju upletenih strana. Iz HSUPM-a poručuju kako se sve ono što oni sada prolaze 2009. događalo i u EU, ali nitko nije tjerao traktore s cesta, nego je formirana sigurnosna mreža uz pomoć koje je zaustavljen pad cijena mlijeka i ojačana pozicija proizvođača mlijeka u pregovorima sa supermarketima i velikim otkupljivačima mlijeka.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i danas je ponovio kako cesta nije mjesto za rješavanje problema, već se problemi trebaju rješavati argumentiranom raspravom za stolom te apelirao na prosvjednike da se maknu s ulica.- Cesta, ulica i blokade nisu rješenje, nanose štetu i samim proizvođačima mlijeka, cijelom agraru i cijelom gospodarstvu - kazao je ističući kako su argumentirana rasprava i dogovor jedino rješenje.

Uz napomenu kako je na vruću stolicu sjeo 23. prosinca i nema čarobni štapić da ispravi sve što se u Ministarstvu poljoprivrede gomilalo godinama, Jakovina je ponovio kako on nije taj koji s mljekarama može pregovarati o cijeni mlijeka. Isto tako, kazao je, nema pravo obećavati novčane intervencije u poljoprivredi, kako su obećavali neki raniji ministri, pa nisu ispoštovane.

Za kupovanje socijalnog mira nema mogućnosti, nema potrebe i to nije dobar put, kazao je ministar te istaknuo kako zna koji su problemi u poljoprivredi. No, oni se ne mogu riješiti preko noći, već sustavno. (Agencija VLM)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju