Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni otkupnom cijenom

Mljekari krenuli u Zagreb, ali ih u tome spriječila policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio mljekara sa svih punktova krenuo je poslijepodne u Zagreb, dok su ostali blokirali prometnice na svojim punktovima.

Prosvjednici koji su krenuli u Zagreb namjeravali su blokirati prometnice na svojim punktovima u razdoblju od 16:30 do 17:00 sati, pri čemu su se unaprijed ispričali Zagrepčanima zbog mogućih prometnih problema. No, u tome ih je spriječila policija pa su odlučili da će još danas pričekati, ali se neće povući sa ceste.

Pročitajte i ovo Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak Slika nije dostupna Ipsos Puls za Dnevnik Nove TV Ekskluzivno: Građani podupiru mljekare, ali ne i blokade prometnica

Proizvođači mlijeka nastavljaju s iskazivanjem nezadovoljstva smanjenjem otkupne cijene mlijeka na 2,30 kuna te i dalje prosvjeduju, osmi dan zaredom, ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjed se širi i na druga mjesta u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) rekao je jutros kako su dobili poziv na sutrašnji sastanak Savjeta za mlijeko, ali napominje kako ne odustaju od svojih zahtjeva te traže postizanje tripartitnog dogovora o otkupnoj cijeni mlijeka između proizvođača, prerađivača i Ministarstva poljoprivrede, te otkupnu cijenu mlijeka kao prosjek zemalja EU.

>> Mljekare predlažu europsku cijenu mlijeka, mljekari se ne slažu

Rešetar kaže kako imaju maksimalnu podršku poljoprivrednika jer o njihovoj proizvodnji ovisi i ratarska proizvodnja te kako se broj prosvjednih punktova povećava. I iz Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije također su potvrdili su da su dobili poziv na sutrašnji sastanak.

No, napominju da iako su do sada članovi Udruge bili za mirne pregovore, ako se na sutrašnjem sastanku ne postigne dugotrajni sporazum oko otkupne cijene, spremni su podići sve proizvođače mlijeka Osječko-baranjske županije kako bi se pridružili već postojećim prosvjedima i kako bi legalnim putem došli sa velikim brojem traktora pred Ministrstvo poljoprivrede.

Spremni predložiti europsku otkupnu cijenu mlijeka

Mljekare, okupljene u Gospodarskom interesnom udruženju Croatiastočar, jučer su izvijestile kako su spremne predložiti europsku otkupnu cijenu mlijeka, odnosno kako je mljekarska industrija spremna podržati otkupnu cijenu mlijeka kao prosjek zemalja Europske unije, najvećih izvoznica gotovih mliječnih proizvoda u Hrvatsku.

Pritom su istaknuli da će otkupnu cijenu za veljaču sve mljekare obračunati kao za siječanj, dok će se mlijeko otkupljeno od ožujka obračunavati prema novom europskom modelu koji bi bio usuglašen sa udrugama proizvođača mlijeka.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sinoć je ponovio kako Ministarstvo poljoprivrede ne može odrediti i pregovarati o cijeni mlijeka, naglasivši da je ministarstvo 'regulativni čimbenik, netko tko je moderator i pomaže zaštititi primarnu proizvodnju i mljekare, ali ne na način da se uništi prerađivačka industrija'.

Izrazio je nadu da će na sastanku najavljenom za 22. veljače proizvođači mlijeka i mljekare usuglasiti svoje stavove, istaknuvši da je svaka radikalizacija nepotrebna. 'Savjet za praćanje stanja u mljekarstvu, proizvodnji i preradi mlijeka je u srijedu, u 11 sati. Na njemu će sjesti i proizvođači i mljekare i nadam se usuglasiti svoje stavove', rekao je Jakovina dodajući da su dvije strane 'vrlo blizu tome'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene