Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sanacija u Vranjicu nije rađena prema prvotnom projektu Instituta za građevinarstvo Hrvatske, izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo.


Iz IGH su htjeli da sanaciju obavi tvrtka iz inozemstva, da se azbestno-cementni otpad melje ispod zatvorenog šatora, te da se opet miješa s cementom u blokove koji bi se onda ukopali u zemlju u krugu tvornice, potvrdio je Mladineo.

Vezani članci Rupa u Mečenčanima - 2 Otvorila se 140. rupa u Mečenčanima, stanovnici u strahu: "Ona je ogromna'' Spora obnova u Zagrebu - 1 Od dvanaest tisuća zahtjeva u Fond stiglo samo devetnaest odluka, srušene su tri kuće: "Stalno čekamo. Mala nada iskrsne i opet ništa"

Tako je Mladineo neizravno demantirao izjave o nepouzdanim mjerenjima azbestnih čestica u zraku koje je provela tvrtka ANT iz Zagreba. 

Osim toga Mladineo je napomenuo kako su u projekt morali uključiti i okoliš tvornice jer su mjerenja pokazala da treba sanirati i azbest deponiran oko samog Salonita.

Najavio je, što se sanacije tiče, da će se krug tvornice Salonit oprati, skinuti sve vertikale napravljene od azbesta i sve će se baciti u taložnice te zaliti betonom. Preostali objekti prebojit će se kako bi se nakon pranja imobilizirale zaostale čestice azbesta. 

Sporno igralište Omladinca zatrpat će se mljevenim kamenom, metar debelim slojem nabijene zemlje te humusom, a bočne strane zatrpat će se s metar i pol debelim slojem zemlje.