Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mirko Norac premješten u kaznionicu u Lipovici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni general Mirko Norac, osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima 1991. na gospićkom području, premješten je iz kaznionice u Glini u kaznionicu poluotvorenog tipa u Lipovici-Popovači.

Prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora mogućnost premještaja zatvorenika u odjel ili kaznionicu s blažim uvjetima izdržavanja kazne obvezno se razmatra nakon što zatvorenik odsluži polovinu dosuđene kazne, a nakon toga svakih šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Tomislav Horvatinčić stigao u jednu od poznatijih pulskih konoba - 2 služi kaznu u Valturi FOTO Kamere snimile Horvatinčića na slobodi, bio je u društvu ženske osobe Slika nije dostupna Zatvor poluotvorenog tipa Čačić iz Remetinca prebačen u kaznionicu u Valturi

Norac je do sada u zatvoru i pritvoru, koji se uračunava u kaznu, proveo više od šest godina. Naime, krajem veljače 2001. lišen je slobode i pritvoren u riječkom zatvoru.

Kaznionica u Lipovici u koju je premješten poluotvorenog je tipa i u njoj su zatvorenicima omogućeni češći "dodiri s vanjskim svijetom".

Norac će sada moći četiri puta mjesečno i blagdanima primati posjete u trajanju do tri sata, a u mjestu u kojem se nalazi kaznionica moći će izlaziti tri puta mjesečno i blagdanom, ali najdulje osam sati.

Obitelji i rodno mjesto Otok kraj Sinja umirovljeni general sada može posjetiti četiri dana u mjesecu, odnosno dva više nego što je to mogao dok je bio u glinskoj kaznionici.

Iz Ministarstva je priopćeno da se prilikom odlučivanja o premještaju procjenjuju "rizičnost, ponašanje zatvorenika i postignuti učinci u izvršavanju pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora". O svemu tome ovisi hoće li se zatvorenik premjestiti u kaznionicu zatvorenog, poluotvorenog ili otvorenog tipa.

Mirka Norca uskoro očekuje još jedno suđenje jer je zajedno s umirovljenim generalom Rahimom Ademijem optužen za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika u akciji "Medački džep" 1993.

Suđenje će se održati na zagrebačkom Županijskom sudu, a riječ je o predmetu koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene