Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti zbog ZDS

Mrsić i Jovanović odgovorili na oštre riječi Udruge hrvatskih sudaca: ''Njihova nas reakcija unazađuje društveno i demokratski'', ''Bolje bi im bilo da više rade''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić i SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović za DNEVNIK.hr komentirali su priopćenje Udruga hrvatskih sudaca koja, na kritike presude o pokliku ''Za dom spremni'', poručuje političarima da prije davanja izjava ''pitaju nekoga tko se razumije u pravnu problematiku koju je razmatrao Visoki prekršajni sud''.

Oštrim priopćenjem u petak je Udruga hrvatskih sudaca reagirala na kritike odluke Visokog prekršajnog suda prema kojoj poklik ''Za dom spremni'' u Thompsonovoj pjesmi Bojna Čavoglave nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prije glasovanja VIDEO Što su kamere uhvatile, a da oni nisu primijetili?! Slika nije dostupna Glasat će protiv VIDEO Ministri ipak snimili referendumski spot, pogledajte ga OVDJE

''Političare, uključujući one medicinskih i biomedicinskih znanosti, pozivamo da prije davanja izjava, ako žele zvučati stručno i vjerodostojno, pitaju nekoga tko se razumije u pravnu problematiku koju je razmatrao Visoki prekršajni sud. Izjava doktora biomedicinskih znanosti koji se bavi politikom pokazuje i nedostatak osnovne pristojnosti te priliči noćnim 'kafanskim' razgovorima'', napisali su u priopćenju.

Mrsić: Zamotali su Hrvatsku u boje nacizma

Njihove je prozivke za DNEVNIK.hr komentirao jpredsjednik Demokrata i doktor biomedicine Mirando Mrsić, koji je ranije za samu presudu rekao da je ona ''prilika i poziv svim hrvatskim pravnim fakultetima na kojima su diplomirali ovi suci da preispitaju izdane diplome sucima''.

''Ako su mi nešto željeli poručiti, Udruga hrvatskih sudaca je to mogla izravno učiniti. Ne uvijeno i indirektno kao što su napravili i s odlukom o pokliču 'Za dom spremni'. Udruga hrvatskih sudaca trebala bi prije svojih odluka i izjava pročitati Ustav Republike Hrvatske te pogledati što Njemačka radi po pitanju govora mržnje i nacističkih pokliča, kao i insignija.

U jedno proeuropskoj, antifašističkoj i demokratskoj Njemačkoj ne može se dogoditi da pjesma počinje sa Sieg Heil. Ovom odlukom Visoki prekršajni sud Hrvatsku je zamotao u boje nacizma, a hrvatske građane prezentirao kao profašističku naciju. Ova nas odluka i reakcija Udruge hrvatskih sudaca unazađuje društveno, ekonomski i demokratski'', poručio je Mrsić.

Jovanović: Bolje bi im bilo da više rade

SDP-ovac Željko Jovanović, također doktor biomedicinskih znanosti, kaže da bi, umjesto da pišu ''pitijska priopćenja'', Udruzi hrvatskih sudaca bilo bolje ''da više rade i da se do pravomoćnih osuđujućih presuda za kriminal, korupciju, nasilje i veličanje ustaštva dolazi u najkraćem mogućem roku''. Dodaje i da je sporo sudstvo jedan od razloga slabog povjerenja građana u hrvatsko pravosuđe.

''A sramotni pozdrav ZDS, s obzirom i na to što jasno kaže Ustavni sud o odluci kojom se dopustio ZDS, prije svega je ustaški pozdrav protivan Ustavu pa će stoga biti zabranjen čim SDP s koalicijskim partnerima oformi saborsku većinu nakon skorih parlamentarnih izbora'', rekao je Jovanović.

''Ponovit ću to još stotinu puta''

Kaže da mu ''kao političaru i kao doktoru biomedicinskih znanosti nikakva udruga neće braniti da iznosi svoj stav o nakaradnim odlukama bilo kojeg suda''.

''Uostalom, neka u toj udruzi pročitaju izjave prof. dr. sc. Sanje Barić, jedne od naših najcjenjenijih ustavnih stručnjakinja koja kaže: 'Ovo je potpuno nevjerojatna odluka sudaca Visokog prekršajnog suda i bezrezervno protuustavna''', kazao je za DNEVNIK.hr Željko Jovanović.

Ističe da je i Ustavni sud izrazio jasan stav da ''Za dom spremni'' nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. ''Time je za mene kao građanina, doktora biomedicinskih znanosti i socijaldemokratskog političara sve rečeno. Ako treba to ću ponoviti još stotinu puta kad god neki sudac dopusti ustaški pozdrav'', zaključio je SDP-ovac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene