Sa sastanka premijera sa županima (Foto: Dnevnik.hr)
Sa sastanka premijera sa županima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Lani je Europska komisija uputila svim zemljama članicama prijedlog za dostavljanje izmjena NUTS2 podjele, te se pristupio izradi studije s novim ekonomskim i statističkim pokazateljima. Izradio ju je Institut za razvoj i međunarodne odnose i predstavljena je županima.


Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac istaknula je u utorak, nakon premijerova sastanka s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga gradova i općina te nadležnih saborskih odbora, kako se prijedlogom nove podjele prostornih jedinica ispravlja nepravda učinjena 2012. godine, kada je usvojena trenutno važeća NUTS2 (statistička) podjela Hrvatske.

Vezani članci Gabrijela Žalac izašla iz istražnog zatvora - 20 Gabrijela Žalac izašla iz istražnog zatvora u Remetincu Tomislav Tolušić Tolušić dio istrage u aferi Softver? "Za posao je plaćeno 20 posto manje od ugovorenog"

Žalac je novinarima u Banskim dvorima rekla kako prema važećoj podjeli kontinentalnoj regiji pripadaju 14 županija i grad Zagreb, a jadranskoj regiji sedam obalno-otočnih županija, što nije dobar primjer vođenja regionalne razvojne politike.

Zagreb se izdvaja u zasebnu regiju

Lani je Europska komisija uputila svim zemljama članicama prijedlog za dostavljanje izmjena NUTS2 podjele, te se pristupio izradi studije s novim ekonomskim i statističkim pokazateljima. Izradio ju je Institut za razvoj i međunarodne odnose i predstavljena je županima.

Donijeli smo prijedlog s devet varijanti podjele prema NUTS klasifikaciji i konačni prijedlog su varijante 1 i 6, kazala je Žalac.

Prema varijanti 1, Zagreb se izdvaja u zasebnu regiju jer ima više od 800.000 stanovnika i jedini u Hrvatskoj ima više od 100 posto razvijenosti, naglasila je ministrica.

Sa sastanka premijera sa županima (Foto: Dnevnik.hr) Sa sastanka premijera sa županima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Nekadašnja Panonska Hrvatska, odnosno pet slavonskih županija te Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija, koje su na oko 40 posto razvijenosti EU-a, zasigurno zaslužuju posebnu NUTS2 regiju, kaže Žalac.

Pet županija na sjeveru Hrvatske, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Zagrebačka i Koprivničko-križevačka, činile bi također jednu cjelinu, a jadranska Hrvatska ponovno bi bila jedna statistička regija.

Po donošenju Vladine odluke Državni zavod za statistiku uputit će je Eurostatu, rekla je Žalac napomenuvši da će popis stanovništva 2021. također ući u taj obračun.

Slijedi karta regionalnih potpora

Najavila je da slijedi donošenje karte regionalnih potpora, prije svega usmjerene poduzetnicima, koja će stupiti na snagu 2023. i pokazati koliko su najnerazvijenije županije izgubile potpora zbog trenutne podjele.

U varijanti 6 Bjelovarsko-bilogorska županija pripada sjeveru Hrvatske, no o tome će se još voditi dodatne konzultacije, dodala je.

Ustvrdila je kako je predloženi put najpravedniji s obzirom na ekonomske i statističke pokazatelje i sukladno mapi siromaštva koju je izradila Svjetska banka.

Stoga trebamo donijeti odluku i poslati ju u Eurostat, a vjerujem da će se na temelju toga programirati nova financijska perspektiva EU-a, poručila je Žalac.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk (HDZ) također je podjelu iz 2012. ocijenio nekvalitetnom, rekavši da su za nju saznali iz Narodnih novina, nisu bili konzultirani i usvojena je bez javne rasprave i uvida.

Rezultirao je to gubitkom potpora, prije svega poduzetnicima, upozorio je Pauk dodavši da je Vlada izašla sa kvalitetnim prijedlozima koji su najpravedniji i u tome su se iskristalizirale varijante 1 i 6 kao najprihvatljivije. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju