Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska će umjesto na tri ubuduće biti podijeljena na dvije statističke regije, Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku.


Europska unija prihvatila je novi model statističke podjele na dvije regije na kojima će RH ubuduće temeljiti regionalnu razvojnu politiku i povlačiti novac iz EU fondova, izvijestili su iz Vlade.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa u Šibeniku Konačno stiglo priopćenje Stožera: U Hrvatskoj 184 novooboljele osobe, još sedam preminulo Nacionalni stožer civilne zaštite Dobre vijesti Nacionalnog stožera: U Hrvatskoj manje od 50 novozaraženih, preminulo pet osoba

Nova podjela počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2013. godine. 'Vlada Republike Hrvatske u svom Programu za mandat 2011.-2015. je kao ciljeve regionalne razvojne politike istaknula: povećati konkurentnost gospodarskih sustava u svim hrvatskim regijama te osposobiti Hrvatsku za učinkovito korištenje pretpristupnih odnosno strukturnih fondova EU.

Prihvaćanjem od strane Europske komisije i Eurostata vladinog prijedloga nove podjele Republike Hrvatske na dvije NUTS ( Nomenklatura prostornih jedinica za statistiku) regije realiziran je jedan od značajnih preduvjeta za uspješno korištenje strukturnih instrumenata – Strukturnih i Kohezijskog fonda', ističe se u priopćenju.

Podjela na dvije regije omogućit će da sve hrvatske regije u narednih najmanje 14 godina (dvije financijske perspektive EU) zadrže status regija unutar najizdašnijeg cilja 1 (u kojemu se dobiva 82 posto sredstava Kohezijske politike). Isto tako, sudjelovanje svih hrvatskih regija u povlačenju EU fondova jača se tzv. apsorpcijski kapacitet Hrvatske, objasnili su iz Vlade.

Do sada je RH bila podijeljena na Jadransku regiju, Panonsku Hrvatsku i Sjeverozapadnu regiju. Po novom ustroju, Jadranska Hrvatska ostaje gotovo ista kao i dosadašnja Jadranska regija, i obuhvaća sedam županija. U nju ulaze Istarska, primorsko - goranska, Ličko - senjska, Zadarska, Šibensko - kninska, Splitsko - dalmatinska i Dubrovačko - neretvanska.U Kontinentalnu Hrvatsku ulaza ostale županije i Grad Zagreb.

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.