Ministri Goran Marić i Lovro Kuščević u srijedu su izjavili da ne vide kao pritisak na Vladu zahtjev Kluba zastupnika Milana Bandića da se u proračunu osigura novac za besplatne udžbenike, dok je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla da onaj koji smanjuje proračun ne može reći da se brine za obrazovanje.

Galerija


Bandićev Klub zastupnika, odnosno Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, u utorak je najavio da neće podržati državni proračun ako se u njemu ne osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za osnovne škole u cijeloj Hrvatskoj.

Vezani članci Milan Bandić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Bandić prijeti: "Visili su pred mojim vratima i tražili protekcije, a mene prozivali. Imam debelu knjigu s imenima" Dario Juričan/Milan Bandić (Foto: Pixsell,Sanjin Strukic) - 1 Milan Bandić kandidirat će se za predsjednika: "Ustavom ću zaštititi korupciju za sve"

Ministrica Blaženka Divjak prigovorila je Bandiću da on u gradskom proračunu smanjuje sredstva za obrazovanje, a od Vlade traži besplatne udžbenike. “Ako smanjujete proračun za 50 milijuna kuna, ne možete reći da brinete za obrazovanje”, rekla je ministrica Divjak referirajući se na proračun Grada Zagreba koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić po kojem Gradski ured za obrazovanje dobiva 50 milijuna kuna manje.

Dodala je da je zanimljivo što upravo Bandić drži lekciju Vladi, koja je budžet za obrazovanje povećala.

“Za razliku od nekih koji su se sjetili o tome govoriti, mi sustavno na tome radimo”, rekla je te podsjetila da se priprema novi Zakon o udžbenicima, “koji definitivno regulira tržište udžbenika i rasterećuje kućni budžet”.

Na pitanje zahtijeva li to Bandić zbog interesa građana ili izdavača, Divjak je novinarima odgovorila da “sami zaključe prema prijašnjim istupima”.

Marić i Kuščević zahtjev ne vide kao pritisak na vladu

Na novinarsko pitanje o tome je li taj zahtjev ucjena Vladi, ministar uprave Lovro Kuščević kazao je kako to nisu ucjene, "već prijedlozi i amandmani na proračun, na koje će Vlada odgovoriti sukladno mogućnostima".

Ministar državne imovine Goran Marić odgovorio je da "u Vladi nema ucjena" te da nije čuo da je Bandić takvo što rekao i da nije pratio cijeli slučaj.

Kuščević je potvrdio da će Vlada raspraviti o Bandićevu prijedlogu te da će, sukladno financijskim mogućnostima, udovoljiti ili neće. Marić je rekao da je siguran kako će prijedlog proračuna u Saboru u ponedjeljak biti izglasan.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako proračun još nije donesen i da ima vremena i o tome raspravljati. "O toj temi će se još razgovarati", poručio je Marić.  Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručuje pak kako on nikada nikoga nije ucjenjivao. "Nema ultimatuma. Ja apeliram na partnerstvo i razum", poručio je. (Hina)