Slučaj ordinacije iz Obrovca (Provjereno) - 2
Slučaj ordinacije iz Obrovca (Provjereno) - 2

Ministarstvo zdravstva oglasilo se o slučaju ordinacije liječnika iz Obrovca, dr. Gorana Jusupa. Navode da će dodatno uputiti i zdravstvenu inspekciju kako bi se utvrdile sve okolnosti.


Slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Pogledajte cijelu priču o liječniku i medicinskoj sestri iz Obrovca.

Priča ordinacije liječnika iz Obrovca nekoliko je godina bila samo priča među pacijentima na koju sustav nije reagirao. Sve dok Provjereno nije objavilo reportažu o tom slučaju. Sada se o njoj oglašavaju i institucije.

Vezani članci Josipa Rodić (Foto: Dnevnik.hr) Pacijenti dr. Gorana Jusupa bez liječnika: "Rješenja nema, svi mladi i sposobni su otišli" Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Kujundžić se napokon oglasio o slučaju doktora Jusupa: "Inspekcija nije utvrdila ozbiljne propuste"

Zadnje je Ministarstvo zdravstva, koje navodi da će poslati inspekciju. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Nastavno na slučaj Specijalističke ordinacije obiteljske medicine Goran Jusup, popraćen u medijima, izvješćujemo Vas kako je Ministarstvo zdravstva slijedom zaprimljene pritužbe pacijenata Obrovca obavijestilo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, budući je riječ o ugovornom subjektu HZZO-a. Također, budući je izdavanje, kao i oduzimanje dozvole za rad u nadležnosti Hrvatske liječničke komore, o istom je Ministarstvo zdravstva izvijestilo i navedenu komoru.

Sukladno svom djelokrugu rada, HZZO je u dva navrata obavio kontrolu izvršavanja ugovornih obveza u navedenoj ordinaciji. Po izvršenoj prvoj kontroli u studenom 2018.g. utvrđene su nepravilnosti te je izrečena mjera u cilju ispravljanja istih. U ponovljenoj kontroli u siječnju 2019.g. HZZO je utvrdio kako ugovorni subjekt nije ispravio nepravilnosti te je pokrenuo postupak raskida ugovora, slijedom čega je donesena odluka kojom se ugovor raskida s 30. travnjem 2019. godine.

Ministarstvo zdravstva će dodatno uputiti i zdravstvenu inspekciju s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja. Po prikupljanju svih podataka i utvrđenom stanju, Ministarstvo zdravstva će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.''

Podsjetimo, u četvrtak je na ovaj slučaj reagirala Hrvatska liječnička komora. Ocijenila je kako se u rješavanje slučaja ordinacije obiteljske medicine u Domu zdravlja u Obrovcu, gdje kao medicinska sestra radi osoba koja nije upisana u registar Hrvatske komore medicinskih sestara i nema odobrenje za samostalan rad, treba uključiti Ministarstvo zdravstva, s obzirom na to da zdravstvena inspekcija ima sve potrebne ovlasti utvrđivanja činjeničnog stanja.

HZZO je priopćio da je u ordinaciji proveo kontrolu te da su utvrdili kršenje ugovornih obveza, zbog čega su mu 17. prosinca 2018. izrekli odgovarajuću ugovornu mjeru, a u cilju utvrđivanja ispravljanja utvrđenih nepravilnosti, HZZO je Ugovornom subjektu najavio ponovnu kontrolu.

Više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr