Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nikakve dodatne nepravilnosti nisu utvrđene, a utvrđeno je da je do požara došlo zbog otvorenog žara, što ukazuje na to da je najvjerojatnije riječ o ljudskoj pogrešci, poručuju iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.


Iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike priopćili su da su jučer kasno poslijepodne zaprimili Zapisnik provedenog inspekcijskog nadzora nad pružanjem socijalnih usluga starijim i teško bolesnim odraslim osobama, proveden u obiteljskom domu za starije „Providenca“ u Dugom Ratu, kojim je utvrđeno da su u domu smještena 23 korisnika umjesto dopuštenih 20.

Vezani članci Ilustracija Izgorio ugostiteljski objekt: Policija eliminirala jedan uzrok, nastavlja se istraga Direktor tvornice parketa i pilane Galeković Direktor tvornice otkrio strašne detalje o požaru i demantirao glasine o eksploziji: "Par tisuća kvadrata je izgorjelo. Cijelu noć smo gasili"

"Nikakve dodatne nepravilnosti nisu utvrđene, a utvrđeno je da je do požara došlo zbog otvorenog žara, što ukazuje na to da je najvjerojatnije riječ o ljudskoj pogrešci. S obzirom na utvrđeni prekomjerni broj korisnika smještenih u domu, bit će poslan optužni prijedlog prekršajnom odjelu na Općinskom sudu te će uslijediti sankcije. Posljednja redovna inspekcija provedena je u svibnju prošle godine, prilikom čega nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u radu ustanove", stoji u priopćenju Ministarstva.

Utrostručit će broj inspektora

Ističu da broj domova u Hrvatskoj premašuje 800 te da inspektori ne mogu cijelo vrijeme biti prisutni u svim domovima. No najavljuju da će do kraja listopada Ministarstvo utrostručiti broj inspektora na terenu kako bi se dodatno pojačao nadzor nad radom pružatelja usluga.

"Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike svjesno je naslijeđenih sektorskih problema koje treba rješavati, poput preblagih sankcija za vlasnike obiteljskih i privatnih domova kod kojih su utvrđene nepravilnosti, zbog čega je već osnovana Radna skupina za Izmjenu zakona o socijalnoj skrbi", stoji u priopćenju.

"Odlučan sam da se ovakve i slične tragedije više ne smiju dogoditi te poduzimamo nužne korake kako bismo to spriječili. Već smo osnovali radnu skupinu čiji je osnovni zadatak upravo hitna revizija zakonskih odredbi i podzakonskih akata koji se tiču kriterija za pružanje socijalnih usluga, što je rezultiralo time da ćemo do kraja listopada objaviti prijedlog Izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, koje stavljamo na javno savjetovanje. Izmjene su usmjerene upravo na strože kriterije i sankcije za pružatelje socijalnih usluga, s ciljem osiguravanja bolje zaštite najugroženijih skupina društva od sustava, što je naša zadaća", poručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Osim radne skupine koja priprema prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi i redovitih inspekcija koje se obavljaju, u Ministarstvu napominju da na terenu istovremeno djeluju i mobilni timovi koje su osnovali stožeri civilne zaštite u svim županijama, a koji su posebno zaduženi za inspekciju poštivanja epidemioloških mjera u ustanovama koje pružaju usluge u sustavu socijalne skrbi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju