Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stradale štićenice

Otkriven uzrok požara u domu za starije kod Omiša. Susjedi o uvjetima: "To što im kuhaju nije ni za svinje"

Požar u Obiteljskom domu za starije Providenca u Dugom Ratu, u kojem su poginule dvije štićenice, izbio je u jednoj od soba na prvom katu zbog čega je 19 korisnika evakuirano. Otkriven je uzrok požara.

Otkriven je uzrok požara u Obiteljskom domu za starije Providenca u Općini Dugi Rat kod Omiša. U požaru su dvije štićenice doma poginule, a jedna je hospitalizirana.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren"

Nakon provedenog očevida, prema dosad utvrđenom, uzrok požara je otvoreni plamen ili žar. U požaru su smrtno stradale dvije ženske osobe, starosti 78 i 83 godina. Jedna je štićenica, starosti 70 godina zbog zadobivenih tjelesnih ozljeda hospitalizirana u KBC-u Split.

Dežurna zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu je u ponedjeljak rukovodila očevidom u suradnji s policijskim djelatnicima PU splitsko-dalmatinske, inspektorom za zaštitu na radu te vještacima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu.

Prizor pogrebnih kola i policijska traka u ponedjeljak ujutro su jasno ukazivali na tragediju koja se večer prije dogodila u zgradi privatnog doma za starije. Dok je bjesnjela oluja s kišom i vjetrom, gore u sobi je planuo požar. Dvije starije žene smrtno su stradale u dimu i požaru, a treća žena iz iste sobe još je u bolnici. Šokirana rodbina sinoć je po kiši pristizala pred dom. Policija je zbog nevremena s očevidom nastavila ujutro, a čini se da su tijela u sobi bila cijelu noć. U podne su pogrebna kola još bila pred domom.

„Normalno da sam bila šokirana, ne šokirana nego sam izgubila svijest u jednom trenutku u kući“, kaže susjeda Mirjana Prgomet.

Vlasnica: "Sve je ugašeno u pet minuta"

Nakon više poziva, izjavu je odlučila dati i vlasnica doma.

„Ja sam otišla u spizu i djelatnica je reagirala. Sve je ugašeno u pet minuta prije vatrogasaca“, rekla je vlasnica Obiteljskog doma Anita Vrca.

„Osjetili smo dim, pregledali smo po sobama i utvrdili dim, ja sam zvala 192, a onda sam uzela aparat za gašenje. Ništa nisam vidjela spustila sam se na koljena i gasila“, kazala je djelatnica Obiteljskog doma. 

Nadležni ministar Josip Aladrović kaže da je zadnji put, prije nešto više od godinu dana, kad je tamo bila inspekcija, sve je bilo u redu. Najavljuje strože uvjete za domove.

Štićenici smještaj u ovom Obiteljskom domu plaćaju od 4 do 6 tisuća kuna.

Susjedi mahom ne žele ništa komentirati, no Mirjana Prgomet kaže: „U domovima se samo skupljaju novci, ono što oni jedu, to nije ni za svinje!“. 

Vlasnica Anita Vrca na komentare odgovara: „Neka dođu na ručak i sami probaju“.

Dom ispunjavao potrebne uvjete

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič razgovarao je s Helenom Bandalović iz Županije splitsko-dalmatinske, koja odobrava rješenja za  domova za starije i nemoćne.

Bandalović kaže kako je dom u kojem je izbio požar ispunjavao sve minimalno-tehničke uvjete.

„Krajem 2018. stranka je tražila utvrđivanje uvjeta za pružanje usluge obiteljskog doma. Proveden je postupak, izvršen je očevid, napravljen zapisnik i izdano rješenje jer je dom ispunjavao uvjete sukladno zakonu i pravilniku“, kaže.

Na pitanje je li dom trebao imati detektor za dim ili nekakav alarm, Bandalović odgovara da jest sukladno Zakonu o zaštiti od požara. Komentirala je i činjenicu da je u istoj zgradi gdje je nekad nelegalno radio dom za starije sada otvoren novi.

„Vlasnik prostora je fizička osoba koja, čini mi se živi u inozemstvu, u Švicarskoj ili Njemačkoj. Daje objekt u zakup drugoj fizičkoj osobi koja je nelegalno zbrinjavala starije i nemoćne osobe. Ministarstvo je izlazilo u objekt nekoliko puta, pisalo se o tome i u medijima, i djelatnost je zatvorena. Nakon toga u ovom objektu nije bilo nikakve aktivnosti ni djelatnosti, no ova nositeljica djelatnosti pokrenula je proceduru za djelatnost obiteljskog doma i dobila rješenje za početak rada“, rekla je Bandalović.

Kazala je da su svi nadzori i inspekcije u nadležnosti Ministarstva socijalne skrbi, a Županija je odgovorna za dio do izdavanja rješenja Ističe i da nositelj djelatnosti mora biti osoba sa srednjom stručnom spremom.

Naloženo provođenje obdukcije

"Državno odvjetništvo naložilo je provođenje obdukcije, a poduzet će se potrebne izvidne i druge radnje i vještačenja radi utvrđivanja svih okolnosti događaja", priopćeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Podsjetimo, požar je izbio u nedjelju navečer oko 19:20 sati. Lokaliziran je, zgrada je evakuirana. U splitski je KBC prevezena je korisnica doma koja se nagutala dima. U domu je, kako je neslužbeno potvrđeno, u trenutku izbijanja požara bilo 50-tak korisnika.

Odmah po zaprimanju dojave o požaru u domu za starije i nemoćne Providenca u Dugom Ratu Toni Nuić i Marko Jurčević, koji su kontrolirali promet, odmah su sjeli u službeni automobil te se zaputili u dom. Hrabrom reakcijom spasili su više korisnika doma.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene