Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofalno spora obnova

Od dvanaest tisuća zahtjeva u Fond stiglo samo devetnaest odluka, srušene su tri kuće: "Stalno čekamo. Mala nada iskrsne i opet ništa"

Aktualno Galerija Spora obnova u Zagrebu - 1 Spora obnova u Zagrebu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Spora obnova u Zagrebu - 6 Spora obnova u Zagrebu - 6 Foto: DNEVNIK.hr Spora obnova u Zagrebu - 5 Spora obnova u Zagrebu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Spora obnova u Zagrebu - 4 Spora obnova u Zagrebu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Spora obnova u Zagrebu - 3 Galerija 1/9 >>
Europski novac ključan je i u obnovi od potresa. No s obzirom na tromost sustava, pitanje je hoće li ga Hrvatska stići iskoristiti. Koliko je procedura spora, najbolje pokazuje činjenica da zahtjevu trebaju dva tjedna da dođe iz Ministarstva u Fond, a nalaze se u istoj zgradi. Grad Zagreb obnovu želi ubrzati mobilnim timovima. Sličnim onima koje je uveo i pokojni gradonačelnik.

Izgleda kao kula od karata, ali nikako da se sruši. Prije sedam mjeseci obitelj Novak predala je zahtjev za rušenjem kuće, ali još čekaju. "Sad ide javni natječaj pa onda vraćaju opet Ministarstvu pa Ministarstvo opet vraća Fondu, pa onda ide javna dražba. Stalno čekamo. Nadamo se, neka mala nada iskrsne i opet ništa", ispričao nam je Branimir Novak iz Medvedskog Brega.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U tijeku i javne nabave Novi ministar graditeljstva o obnovi nakon potresa: ''Vidi se veliki napredak...'' Ariana Vela STRUKA UPOZORAVA Hrvatska je propustila veliku priliku. Što će biti s novcem iz EU-a za obnovu? ''Spasiti što se spasiti da, ali odmah osigurati nove izvore financiranja''

Spora obnova u Zagrebu - 1 Branimir Novak (Foto: DNEVNIK.hr)

Igra živaca. Korak naprijed pa nazad dva. "To toliko dugo traje, ide u Fond, pa u Ministarstvo, pa u Fond, ne razumijem. To putuje kao da putuje iz Amerike", kazala je Antonia Novak. Novinarka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić upitala ju je misli li da bi brže stigle tenisice iz Amerike nego jedan zahtjev za obnovu. "Sto posto. Garant. Već bi se stigle i vratiti da je reklamacija", odgovorila je.

Spora obnova u Zagrebu - 1 Antonia Novak (Foto: DNEVNIK.hr)

Na papiru sve izgleda jednostavno. Građani svoje zahtjeve šalju Ministarstvu. Nakon što ih Ministarstvo obradi, odluka se šalje natrag građanima i čeka se njihova povratnica. Kada dobiju odgovor od građana, Ministarstvo tu odluku šalje Fondu na provedbu. U praksi je malo drugačije.

Spora obnova u Zagrebu - 1 Spora obnova u Zagrebu - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Iako se nalaze u istoj zgradi, Fondu i Ministarstvu graditeljstva da se jedan zahtjev finalizira treba više od deset dana. Slikovito rečeno, kuverta s papirima putuje s prvog kata na drugi dva tjedna.

Spora obnova u Zagrebu - 1 Spora obnova u Zagrebu - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Ali tako nalaže Zakon o upravnom postupku. I predsjednik Fonda Damir Vanđelić, s kojim smo se telefonski čuli, kaže da se cijeli proces mora digitalizirati jer dosad je od dvanaest tisuća zahtjeva u Fond stiglo samo devetnaest odluka za uklanjanje kuća. Srušene su tek tri.

Spora obnova u Zagrebu - 1 Spora obnova u Zagrebu - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Nova vlast obnovu želi ubrzati uvođenjem mobilnih timova koji pomažu ljudima s dokumentacijom. Slično je radila i bivša vlast. "Razlika je u tome što su prijašnji punktovi bili fiksni, građani su morali doći na pojedini punkt, a mi idemo građanima od vrata do vrata. To je razlika, ne dolaze više oni k nama, nego mi idemo k njima", objasnio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Spora obnova u Zagrebu - 1 Luka Korlaet (Foto: DNEVNIK.hr)

Na kućnim vratima ili u fiksnom uredu, i tako je svejedno dok god pismo s jednog kraja hodnika na drugi putuje mjesecima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene