Radovan Fuchs u Dnevniku Nove TV - 1
Radovan Fuchs u Dnevniku Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Kada su u pitanju djeca i mladi, sve zanima kako će se i hoće li se uopće održavati nastava na jesen, ali i što se to događa na zagrebačkom Sveučilištu. Na ta je pitanja u Dnevniku Nove TV odgovarao novi ministar obrazovanja Radovan Fuchs. S njim je razgovarao reporter Mislav Bago.


Novi ministar obrazovanja Radovan Fuchs u Dnevniku Nove TV je otkrio kada će roditelji i djeca znati pod kojim uvjetima će se ići u školu. ''Nadam se uskoro. Ne idući tjedan, ali na vrijeme će znati. Razrađujemo sve moguće scenarije, moramo proigrati sve'', rekao je.

Vezani članci Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs Fuchs otkrio hoće li se kažnjavati necijepljeni djelatnici, pa istaknuo: "Nikome normalnom ne pada na pamet da uvodi mjere jer mu se tako sviđa" Škola, ilustracija Fuchs: ''Neće se ovo moći zaustaviti. Škole neće profunkcionirati dok se ne cijepi dovoljan broj građana''

Na pitanje bi li trebala sva djeca ići u školi ako epidemiološka situacija bude povoljna, rekao je da bi trebalo biti moguće da sva djeca pohađaju nastavu.

Kada je riječ o upozorenjima učitelja da je djeci potrebno međusobno druženje, Fuch poručuje: ''Imperativ je djecu vratiti u školi, i osnovnu i srednju. Nisu samo djeca u pitanju, tu su i roditelji i učitelji''.  

O zagrebačkom Sveučilištu: Ja tu ne mogu ništa

Fuchs je komentirao i stanje na Sveučilištu u Zagrebu u kojem dolazi do sve češćih sukoba između rektora Damira Borasa i Filozofskog fakulteta. Ministar ističe da je njegova pozicija takva da je sve to u isključivo u nadležnosti Sveučilišta. ''Senat je taj koji može nešto napraviti'', kazao je.

Na pitanje smatra li da je normalno da Filozofski fakultet u skladu s propisima odabere dekana, a da zatim rektor sruši tu odluku, Fuchs je podsjetio na uzrečicu da ''pravda i pravo nisu isto''. Kaže da on osobno nema problema s načinom na koji rektor Boras vodi zagrebačko Sveučilište. ''Vidjet ćemo sve. Ja ću, nadam se razgovarati s rektorom Borasom, kao i sa svim ostalim rektorima, pa ćemo vidjeti'', kazao je.

Dodaje da ne Borasovo ponašnje on niti tolerira niti ne tolerira. ''Nažalost, ili na sreću, kako hoćete, u ovom trenutku niti ministar niti premijer niti predsjednik države ne može učniti ništa unutar samog Sveučilišta'', poručuje Radovan Fuchs.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju