Ministar financija Zdravko Marić poručio je da je obračun trošarina u smislu konačne cijene goriva u potpunosti usklađen s direktivama EU te se primjenuje na isti način kao i u ostalim zemljama članicama.

Galerija


"Što se tiče trošarinskog djela, Vlada uvijek ima određeni prostor da intervenira. Pratimo razvoj događaja na međunarodnim tržištima, bili smo svjedoci nešto jačeg porasta cijena nafte, pa blagog snižavanja, no to su sve razine koje su u skladu s našim originalnim projekcijama temeljem kojih smo radili proračun za ovu godinu", rekao je Marić uoči zasjedanja Konstitutivne skupine Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (WB), koje se u organizaciji Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke (HNB) održava u Splitu.

Vezani članci Alkoholno piće, ilustracija - 2 Cijene alkoholnih pića lete u nebo, proizvođači ogorčeni: „Mi poduzetnici smo ionako već opterećeni“ Tanker u plamenu, ilustracija (Foto: AFP) Iranski naftni tanker pogodila dva projektila, zaustavljeno curenje nafte

Jučer je inicijativa "Stop rastu cijena goriva" za 15. lipnja najavila desetominutno zaustavljanje prometa kako bi ukazala na visoku cijenu goriva te "prekomjerne tražbine i namete za gorivo".

"Međutim, nastaviti ćemo analizirati što se događa na globalnim i domaćim tržištima i po potrebi povući potrebne mjere", rekao je.

Ministar Marić jrekao je i da će trošarinski sustav biti temom drugoga kruga porezne reforme.