Kolone kod Lučkog (Foto: Arhiva/Marko Prpic/PIXSELL)
Kolone kod Lučkog (Foto: Arhiva/Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Arhiva/Marko Prpic/PIXSELL

Inicijativa "Stop rastu cijena goriva" najavila je u četvrtak zaustavljanje prometa u Hrvatskoj u petak, 15. lipnja, od 17 do 17:10 sati, kako bi ukazala na neopravdano visoku cijenu goriva.


"Naša je inicijativa da 15. lipnja od 17 do 17:10 sati imamo spontano okupljanje građana i da ugasimo aute na većim prometnicama u gradu kako bismo Vladi ukazali na prekomjerne tražbine i namete za gorivo", kazao je na konferenciji za novinare pred Banskim dvorima pokretač inicijative "Stop rastu cijena goriva" Vedran Franc.

Vezani članci Gorivo Cijene goriva opet bi se mogle promijeniti: Dobre vijesti za vlasnike benzinaca, ali ostali neće biti tako sretni Slika nije dostupna Islamisti u Nigeriji ubili osam osoba

Pred Vladu su, kaže, došli kako bi ukazali na činjenicu da imamo najskuplje gorivo u Europi i regiji, i založili se za smanjenje nameta. Franc ističe da je inicijativa "Stop rastu cijena goriva" u istoimenoj grupi na Facebooku u tri dana skupila 47.000 članova.

Damir Kristijan Rogin rekao je da se do sada u raznim gradovima javilo oko 2000 ljudi koji će ugasiti motore na bitnim prometnicama, raskrižjima i frekventnim mjestima.

"Odlučili smo se za 17 sati kao početak gradskog 'rush-houra' i mislim da bi se tu stvarno moglo vidjeti koliko znači kada se prometnice zaustave na deset minuta. Ovo je samo opomena i način da pokažemo da se može nešto napraviti", kazao je Rogin.

"Ne znamo zašto se diže cijena goriva, s obzirom na to da je cijena barela nafte pala i konstantno imamo nekakvu odgodu u odnosu na svjetska tržišta. Nameti, odnosno porez na porez, iznose preko 140 posto u gorivu i vrijeme je da se to počne smanjivati", kaže Rogin. (Hina)