Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Prvi korak"

Krstičević: "Vučić je dobrodošao, ali isprika je minimum"

Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr)
Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Lovro Kuščević (Foto: Pixell) Galerija 1/2 >>
Ministar uprave Lovro Kuščević pozdravio je u četvrtak najavljeni posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, za koju kaže kako radi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima.

Uoči Vladine sjednice novinari su Kuščevića pitali kako gleda na dolazak srbijanskog predsjednika u Hrvatsku te u kojem bi smjeru razgovori trebali ići i hoće li to riješiti neka otvorena pitanja, na što im je odgovorio kako smatra da su razgovori i suradnja jako dobri i poželjni.

"U kom smjeru će ići razgovori, to nisam upoznat, ali iskreno se nadam da će riješiti neka neriješena pitanja, da ćemo doznati gdje su naši nestali i da će odnosi konačno ići u boljem smjeru", smatra ministar.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Aleksandra Vučić i Kolinda Grabar Kitarović ŽELE POBOLJŠANJE Dnevnik Nove TV donosi povijest odnosa Hrvatske i Srbije: "Dobio sam od Kolinde čokolade", "Žele Hrvatsku bez Srba", "Ja sam glavni ustaša u Srbiji"

Upitan pak postoji li sukob između Pantovčaka i Banskih dvora, s obzirom na to da predsjednica Republike Hrvatske poziva Vučića, a Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju navodi kako nije trenutak za to, Kuščević kaže kako misli da "Predsjednica radi u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim ovlastima" te u tome ne vidi nikakav sukob.

Novinare je zanimalo i jesu li usklađene vanjska politika Pantovčaka i Banskih dvora, a ministar Kuščević poručuje kako je suradnja dobra, koliko je on upoznat, ali da o tome ipak treba pitati resornu ministricu vanjskih poslova.

Krstičević: "Vučić je dobrodošao"

Dolazak Vučića komentirao je i ministar obrane Damir Krstičević.

"Predsjednik Srbije je dobrodošao", rekao je Krstičević, odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice vlade o tome što misli o tom posjetu i bi li se Vučić prije toga trebao ispričati zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku.

"Mislim da da. Mislim da ono što je govorio sigurno da nije dobro. To je prvi korak", kazao je.

"Mi znamo da je bio rat, da je Hrvatska napadnuta, da je izvršena brutalna agresija na Hrvatsku. Moja zadaća danas je jačati sustav sigurnosti, jačati sustav vojske. Jasno je da trebamo gledati na budućnost. Ali je minimum isprika", dodao je.

Na pitanje slaže li se vlada s tim posjetom u ovom trenutku ili je možda trebalo pričekati da se smanje aktualne napetosti u odnosima između dviju zemalja, Krstičević nije želio jasno odgovoriti.

"Vlada je rekla svoj stav. Sve sam rekao", kazao je, uputivši novinare da to pitanje postave predsjednici Republike.

Prihvatio poziv Predsjednice

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prihvatio je u srijedu poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da sredinom veljače posjeti Zagreb, poručivši kako na Pantovčak dolazi "u najboljoj vjeri da zajedno učinimo nešto dobro za našu djecu i našu budućnost".

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se priopćenjem, u kojem ističe da "hrvatska Vlada želi rješavati otvorena pitanja u odnosima sa Srbijom, čemu svjedoči i sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije, prva u tri godine".

"Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije su složeni, međutim upravo zbog toga i u želji da se otvorena pitanja rješavaju, Vlada RH u stalnom je dijalogu sa srbijanskom stranom", objavilo je ministarstvo.

Vijesti o sastancima raznih mješovitih odbora dviju zemalja dolaze uoči najavljenog i dugo očekivanog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene