Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je odluka agencije Fitch o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske jako dobra vijest.

Galerija


"Možemo biti zadovoljni. Sve skupa ima smješka, jako dobra vijest, jako smo zadovoljni s time, imat će pozitivne reprekusije na gospodarstvo, ali treba pažljivo i pomno pratiti izvješće, mogu reći da se osobno s velikom većinom iz izvješća slažem", rekao je Marić i dodao:

Vezani članci S&P poboljšao kreditni rejting Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Stručnjaci o rastu kreditnog rejtinga: "Heroji tog rezultata su poduzetnici i građani" Zdravko Marić (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Marić o podizanju kreditnog rejtinga: ''To je ohrabrujuća vijest za Hrvatsku, cilj je vratiti zemlju u investicijski rejting''

"Došla je još jedna dobra vijest iz međunarodnih financijskih krugova. Fitch je druga kreditna rejting agencija koja je nakon dosta godina vratila hrvatski kreditni rejting u zonu gdje i pripada. To je zona investicijskog kreditnog rejtinga".

Ipak u izvješću nije sve tako sjajno. Problem nam je, još uvijek javna uprava, o čemu ministar kaže: "U javnoj upravi ima izuzetno kvalitetnih, sposobnih i radišnih ljudi, no mora se krenuti u reorganizaciju, ali sustavno". Istaknuo je primjer digitalizacije Porezne uprave.

O mogućem novom zaduženju države kaže: "U ostatku godine imamo dvije velike obveznice za refinancirati, jednu od 1,5 milijardu dolara i jednu domaću u stranoj valuti od milijardu eura.

Dodaje i kako rade pripremne radnje kako bi to refinancirali. "Pripremamo se, pratimo situaciju na tržištima, vjerujem da će ovo biti pozitivno za zaduživanje."

Pojasnio je da je rejting najviše vezan za cijenu duga od državnih do kamata na kredite građana. Ne sumnja da ćemo u ovoj godini smanjiti trošak kamata i misli da ima prostora za napredak.

Još nije poznat uzrok nesreće: Vozač kamiona noć je proveo u pritvoru, teško ozlijeđena žena i dalje je životno ugrožena