Fitch Ratings (Foto: AFP)
Fitch Ratings (Foto: AFP) Foto: Afp

Fitch Ratings podigao je kreditni rejting Hrvatske s 'BB+' na 'BBB-'.


Agencija Fitch podigla je kreditni rejting Hrvatske iz špekulativnog, s ocjenom BB+, na investicijski rejting BBB-, s pozitivnim izgledima.

Vezani članci Novčanice Agencija Fitch potvrdila kreditni rejting Hrvatske i stabilne izglede Slika nije dostupna Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske. Pad BDP-a bit će gori od očekivanog, agencija otkrila i što ga je zaustavilo

U izvješću Fitcha stoji da su hrvatske strukturne značajke bile bolje od ostalih zemalja s 'BBB' rejtingom. BPD po stanovniku je 30 posto iznad medijana tih zemalja te Hrvatska ima bolje ocjene po pitanju upravljanja državom i razvijanja ljudskih potencijala, za što je djelomično zaslužno članstvo u Europskoj uniji.

Fitch je također istaknuo neke nedostatke: loša okolina za razvitak poduzetnišva, kompliciran javni sektor, slabo korporativno upravljanje, visok dug poduzeća te problemi u ključnim sektorima poput zdrastva i energestog sektora.

Rezultat tih problema je slaba ekonomska diversifikacija, loši poticaji za radnike, smanjena učinkovitost javne uprave, i relativno nefleksibilna ekonomija. Fitch dodaje da je u posljednjih nekoliko godina učinjen "ograničen napredak" u borbi s tim problemima.

Na poboljšanu fiskalnu metiku ukazala je i agencija Moody's, potvrdiviši špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2' te poboljšavši prognozu iz stabilne u pozitivnu.

Da će se povećanje rejtinga i dogoditi, sugerirala je i činjenica da postojeći rejting ima pozitivne izglede, što je tipično znak skorog povećanja rejtinga. Međutim, ministar financija Zdravko Marić u četvrtak nije komentirao popravljanje rejtinga, nego je samo najavio da će sve prokomentirati nakon objave Fitchova izvještaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju