Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S pozitivnim izgledima

Napokon dobre vijesti: Fitch podigao kreditni rejting Hrvatske s 'BB+' na 'BBB-'

Fitch Ratings (Foto: AFP)
Fitch Ratings (Foto: AFP) Foto: Afp
Fitch Ratings podigao je kreditni rejting Hrvatske s 'BB+' na 'BBB-'.

Agencija Fitch podigla je kreditni rejting Hrvatske iz špekulativnog, s ocjenom BB+, na investicijski rejting BBB-, s pozitivnim izgledima.

Pročitajte i ovo Fitch Ratings (Foto: AFP) U VLADI ZADOVOLJNI Dobre vijesti iz agencije Fitch: Potvrđen kreditni rejting, Plenković - "Hrvatska je pokazala otpornost u krizi" Slika nije dostupna Dobre vijesti Fitch podigao rejting Hrvatske zbog ulaska u eurozonu

U izvješću Fitcha stoji da su hrvatske strukturne značajke bile bolje od ostalih zemalja s 'BBB' rejtingom. BPD po stanovniku je 30 posto iznad medijana tih zemalja te Hrvatska ima bolje ocjene po pitanju upravljanja državom i razvijanja ljudskih potencijala, za što je djelomično zaslužno članstvo u Europskoj uniji.

Fitch je također istaknuo neke nedostatke: loša okolina za razvitak poduzetnišva, kompliciran javni sektor, slabo korporativno upravljanje, visok dug poduzeća te problemi u ključnim sektorima poput zdrastva i energestog sektora.

Rezultat tih problema je slaba ekonomska diversifikacija, loši poticaji za radnike, smanjena učinkovitost javne uprave, i relativno nefleksibilna ekonomija. Fitch dodaje da je u posljednjih nekoliko godina učinjen "ograničen napredak" u borbi s tim problemima.

Na poboljšanu fiskalnu metiku ukazala je i agencija Moody's, potvrdiviši špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2' te poboljšavši prognozu iz stabilne u pozitivnu.

Da će se povećanje rejtinga i dogoditi, sugerirala je i činjenica da postojeći rejting ima pozitivne izglede, što je tipično znak skorog povećanja rejtinga. Međutim, ministar financija Zdravko Marić u četvrtak nije komentirao popravljanje rejtinga, nego je samo najavio da će sve prokomentirati nakon objave Fitchova izvještaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene