Fitch Ratings (Foto: AFP)
Fitch Ratings (Foto: AFP)

Fitch Ratings podigao je kreditni rejting Hrvatske s 'BB+' na 'BBB-'.


Agencija Fitch podigla je kreditni rejting Hrvatske iz špekulativnog, s ocjenom BB+, na investicijski rejting BBB-, s pozitivnim izgledima.

Vezani članci Plenković zadovoljan izvješćem Fitcha (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Plenković o izvješću kreditne agencije Fitch: "To je još jedno jako pozitivno postignuće Hrvatske" Novac pada s neba (Foto: Guliver/Thinkstock) Stabilan rast gospodarstva: Fitch povećao kreditni rejting Hrvatske na 'BB+'

U izvješću Fitcha stoji da su hrvatske strukturne značajke bile bolje od ostalih zemalja s 'BBB' rejtingom. BPD po stanovniku je 30 posto iznad medijana tih zemalja te Hrvatska ima bolje ocjene po pitanju upravljanja državom i razvijanja ljudskih potencijala, za što je djelomično zaslužno članstvo u Europskoj uniji.

Fitch je također istaknuo neke nedostatke: loša okolina za razvitak poduzetnišva, kompliciran javni sektor, slabo korporativno upravljanje, visok dug poduzeća te problemi u ključnim sektorima poput zdrastva i energestog sektora.

Rezultat tih problema je slaba ekonomska diversifikacija, loši poticaji za radnike, smanjena učinkovitost javne uprave, i relativno nefleksibilna ekonomija. Fitch dodaje da je u posljednjih nekoliko godina učinjen "ograničen napredak" u borbi s tim problemima.

Na poboljšanu fiskalnu metiku ukazala je i agencija Moody's, potvrdiviši špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2' te poboljšavši prognozu iz stabilne u pozitivnu.

Da će se povećanje rejtinga i dogoditi, sugerirala je i činjenica da postojeći rejting ima pozitivne izglede, što je tipično znak skorog povećanja rejtinga. Međutim, ministar financija Zdravko Marić u četvrtak nije komentirao popravljanje rejtinga, nego je samo najavio da će sve prokomentirati nakon objave Fitchova izvještaja.