Tomislav Ćorić
Tomislav Ćorić Foto: DNEVNIK.hr

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u srijedu je istaknuo kako veseli više od 8000 prijava građana na Poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća te je najavio nove pozive - pet do kraja godine te 15-ak poziva u 2022.


Sve aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u narednom razdoblju su u potpunosti kompatibilne s našim klimatskim ciljevima, odnosno ciljevima održivog razvoja i u tom kontekstu očekujte i u 2022. i u narednim godinama pozive koji će omogućiti veću proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i povećanje energetske učinkovitosti u industriji i u segmentu zgradarstva i obiteljskih kuća, istaknuo je ministar Ćorić.

Ćorić: Želimo izaći u susret i oporabiteljima povećanjem njihovih kapaciteta

Na konferenciji za novinare, zajedno s direktorom Fonda Sinišom Kukićem predstavio je nove javne pozive i natječaje koji će, rekao je, omogućiti povećanje razine efikasnosti u gospodarenju otpadom u cijeloj Hrvatskoj, na razini jedinica lokalne samouprave. Isto tako, dodao je, izaći će se u susret našim oporabiteljima u povećanju njihovih kapaciteta.

Ćorić je najavio da će se sljedeće godine i u godinama koje dolaze nastojati na sufinanciraju i izgradnji punionica za električna vozila.

Najavio je 15-ak poziva sljedeće godine, u vrijednosti većoj od milijarde kuna, kako bi Hrvatska učinila iskorak u smjeru klimatski neutralnog društva do 2050. što je i cilj i obveza "kojoj pristupamo s punim entuzijazmom".

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić istaknuo je da za Fondu "ovo nije bila godina koju su pojeli virusi". "Naprotiv, uspjeli smo ili još uvijek realiziramo sve od onih poziva koje smo i planirali", dodao je.

Podsjetio je da su tijekom ove godine za 23 poziva osigurali 850 milijuna kuna i trudili su se da obuhvate što širi krug korisnika - od jedinica lokalne samouprave, do javnih i privatnih tvrtki, građana, udruga civilnog društva.

Kukić kaže da je najzanimljiviji i vrijednosno najveći njihov poziv bio Poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Podsjetio je kako su s njim imali problema, "pala im je stranica u prvom pokušaju objavljivanja poziva", a odgovornost je preuzela vanjska tvrtka koja je to za njih radila. No, u roku od 30 dana su s drugom tvrtkom obnovili tu aplikaciju i uspješno uspjeli omogućiti da se 8495 građana na taj Poziv prijavi.

"Imali smo i veliki hakerski napad i prijavili smo ga institucijama koje se s tim bave, i to na rušenju Poziva, a ne na promijeni redoslijeda. Sigurnosno smo ovaj put bili toliko dobro opremljeni, da smo to odbili", dodao je.

Naglasio je i da je u tom Pozivu prosjek sredstava po korisniku oko 70.000 kuna, a primijenit će oko 16.000 mjera energetske učinkovitosti.

Kukić: Ove godine također pozivi za smart city, za energetsku obnovu kulturne baštine...

Kukić je najavio još pet poziva u prosincu vrijednih 110,5 milijuna kuna - to je poziv za smart city, za energetsku obnovu kulturne baštine, nabavu komunalnih vozila i plovila na alternativna goriva, nabavu filtera za pročišćavanje zraka u javnom prijevozu te nabavu pneumatika.

Davor Božinović, Andrej Plenković Božinović najavio sedam odluka: Ima i nekih promjena vezano za okupljanja i centre za socijalnu skrb

Promo materijali - 3 Novih kuća još nema, ali država će potrošiti dva milijuna kuna na kemijske, kape i kišobrane: ''Kriva'' je Europska unija

Pohvalio je da su tijekom ove godine sufinancirali kupnju oko 2000 energetski učinkovitih vozila, što znači da su "gotovo duplo povećali broj energetskih vozila u Hrvatskoj".

Zajedno s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja Fond je isporučio i više od 1,2 milijuna spremnika za odvojeno prikupljanje otpada za 407 jedinica lokalne samouprave, rekao je Kukić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju