Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBNOVA NAKON POTRESA

Novih kuća još nema, ali država će potrošiti dva milijuna kuna na kemijske, kape i kišobrane: ''Kriva'' je Europska unija

Aktualno Galerija Promo materijali - 3 Promo materijali - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sporni disclaimer EU Sporni disclaimer EU Foto: DNEVNIK.hr Ariana Vela Ariana Vela Foto: DNEVNIK.hr Gordan Hanžek Gordan Hanžek Foto: DNEVNIK.hr +2 Promo materijali - 4 Galerija 1/7 >>
Dok se novi problemi otvaraju, ali ne i rješavaju, država troši europski novac na promociju obnove koja još u pravom smislu nije ni počela. Više od dva milijuna kuna potrošit će se na promotivne materijale. Ali to tako mora biti jer tako kaže Europska unija (EU).

Kemijske olovke, kape, majice, kišobrani, maske, leci... Sve s logom obnove država će platiti više od dva milijuna kuna i to europskog novca.

''To su pravila Europske unije, to je novac koji se isključivo koristi za vidljivost, to ne može biti iskorišteno ni za jedan drugi segment obnove'', objašnjava Gordan Hanžek, prvi čovjek Središnjeg državnog ureda za obnovu i zbrinjavanje.

Ako se ne iskoriste, sredstva propadaju. Iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje kažu da je riječ tek o 0,32 posto ukupnih sredstava za obnovu koju većinom financiraju fondovi Europske unije. A promidžba je propisana europskim pravilima.

Da se pita konzultanticu za europske fondove Arianu Velu, taj novac za promidžbu mogao bi se inovativnije potrošiti: ''Da možda razmišljaju o tome kako uključiti lokalno stanovništvo, lokalne proizvode i kako da nađu način da možda lokalnu zajednicu više uključe u samu vidljivost projekta''.

Pročitajte i ovo Zamjenske kuće na Banovini - 5 NAKON GOTOVO GODINU DANA Uskoro bi napokon trebala početi obnova: Pogledajte kako će izgledati kuće i zgrade na Baniji
Pročitajte i ovo Provjereno: Banovina nakon potresa - 4 PROVJERENO DONOSI Slučaj Banovina: Dali smo puste milijune, a nije izgrađena nijedna kuća. Slijedi i nova katastrofa

Promotivni materijali namijenjeni su korisnicima, medijima, stručnoj i općoj javnosti. Ovakvih slučajeva bilo je i prije, primjerice u aferi paketići kada su pokloni financirani europskim novcem nošeni djeci u privatni vrtić ili kod izgradnje zagrebačkog rotora, kada su se također dijelili promo materijali i izrađivale makete.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene